FINANCIJSKI PROBLEMI

Pulska Tržnica povisila cijene usluga jer je u minusu već dvije godine. DIREKTOR PERC: ŽELIMO SMANJITI GUBITAK

Najveći udarac na poslovanje bio je u jeku pandemije covida-19 kada su znatno podignuti svi troškovi poslovanja na neizdrživu razinu, što je rezultiralo negativnim poslovnim rezultatom. Bez korekcije cijena i 2022. bi završila negativno, rekao je direktor Tržnice Renato Perc

| Autor: Paulo GREGOROVIĆ
Mjesečna rezervacija stola poskupjela s 440 na 460 kuna (Mirjana IVANOVIĆ VERMEZOVIĆ)

Mjesečna rezervacija stola poskupjela s 440 na 460 kuna (Mirjana IVANOVIĆ VERMEZOVIĆ)


Početkom lipnja u medijima su objavljena negodovanja prodavača na zelenoj tržnici kojima je Tržnica povisila cijenu najma.

Dnevna rezervacija stola poskupjela je s 50 na 60 kuna, a mjesečna s 440 na 460 kuna. Zatražili smo od Tržnice objašnjenje tog poteza i nakon više od mjesec dana dočekali smo pismeni odgovor s objašnjenjem viših cijena.

Direktor Renato Perc nam se opravdao da su zbog višestrukog povećanja troškova poslovanja, pogotovo nekoliko zadnjih godina, bili primorani uskladiti cijene da bi mogli pozitivno poslovati te osigurati sve usluge svojim zakupcima.

csffs

Na katu Tržnice posluju samo kafići i prodavaonica mliječnih proizvoda

- Na primjer, u cijenu dnevnih naplata i rezervacija ukalkulirani su i režijski troškovi struje, vode, čišćenja, odvoza komunalnog i životinjskog otpada...Navedeni troškovi višestruko su se povećali (odvoz smeća čak 400 posto), a teret povećanja troškova već je nekoliko godina preuzela Tržnica radi zaštite zakupaca zelenih tržnica i ribarnice. Moramo naglasiti da pružamo usluge poslovnim subjektima, a ne građanima. Tijekom godina, Tržnica je također preuzela trošak razlike povećanja stope PDV-a s 22 na 23 posto, a zatim i s 23 na 25 posto. Niti u slučaju promjene stopa PDV-a nisu mijenjane cijene pojedinih usluga koje Tržnica pruža svojim zakupcima, objašnjava Perc.

Naglašava da im je najveći udarac na poslovanje zadan u jeku pandemije Covida-19 kada su znatno porasli svi troškovi poslovanja na neizdrživu razinu. To je pak rezultiralo negativnim poslovnim rezultatom već dvije godine.

- Nažalost, ukoliko ne bismo korigirali cijene, u planu poslovanja za 2022. godinu također bi bio predviđen gubitak. Jedina mogućnost smanjenja gubitka je povećanje prihoda kroz mjeru korekcija cijena i to nakon 20 godina. Neupitno je da već dvije godine nastojimo gubitak umanjiti i kroz maksimalno smanjenje troškova poslovanja, no to nije dovoljno za pozitivno poslovanje. Zbog toga smo Nadzornom odboru predstavili poslovni prijedlog i projekciju utjecaja povećanja cijena na rezultat poslovanja za 2022. godinu. Cijene zakupa poslovnih prostora u zgradi, paviljona te ugostiteljskih terasa trenutno se ne bi trebale mijenjati, zaključio je direktor pulske Tržnice.

csffs

Renato Perc (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

S druge strane, nema interesa za zakup poslovnih prostora na katu zgrade Tržnice. Otkako su diljem Pule otvoreni brojni trgovački centri s osiguranim parkingom, pao je interes za pulsku tržnicu u čijoj blizini nema slobodnih mjesta za parkiranje, čak ni pod naplatom. Istina, neki ranoranioci naiđu na prazno parkirno mjesto, ali velika većina kupaca mora parkirati daleko od tržnice ako ne živi u centru. Zbog toga se proteklih godina u zgradi tržnice najviše promijenio prvi kat u prelijepoj zgradi iz doba Austro-Ugarske Monarhije. Prije 10-ak godina svi su poslovni prostori bili popunjeni, a već je duže vrijeme većina prazna. Prvi kat je postao mjesto druženja u kafićima i restoranima, uz iznimku jedne trgovine mliječnim proizvodima.

No, to je tek dio ponude prvog kata. Ostalo su prazni prostori. Još jedan u nizu natječaj u kojem su oglašeni ti poslovni prostori objavljen je u lipnju, a rok za predaju ponuda bio je 28. lipanj. Ovog tjedna su nam iz Tržnice odgovorili da nisu zaprimili niti jednu ponudu na oglašenom natječaju. Prilikom objave natječaja upitali smo direktora Tržnice Renata Perca zašto ponavljaju natječaj s istim cijenama, a na koji se nitko ne odaziva. Točnije, zanimalo nas je zašto nisu ublažili uvjete iz natječaja za zakup sedam prodajnih prostora da bi privukli zakupce.

Natječaj za zakup tih poslovnih prostora objavili su 7. lipnja ove godine. Ranije su bili oglašeni 18. ožujka 2022., 13. kolovoza 2021. i 15. svibnja 2020., a možda i ranije, međutim, na web stranicama Tržnice nema objavljenih starijih natječaja. Uvijek traže jednaku najamninu od 12,81 eura po četvornom metru i jamčevinu od 2.000 kuna, kao i rok zakupa od pet godina. Jedino što su poboljšali za kupce jest da su im od ove godine produžili rok privođenja namjeni s 15 na 30 dana. Nadalje, Tržnica je poskupila najam kioska za bankomat na tržnici Veruda. U ožujku su tražili 1.250, a u lipnju 1.500 kuna.

csffs

Nema zakupaca, cijene ne padaju

Odgovarajući na naša pitanja, iz Tržnice kažu da se uvjeti za zakup poslovnih prostora nisu generalno promijenili jer su, promatrajući više godina, utvrdili da cijena zakupa nije razlog izostanka interesa za prostore, već su u pitanju "značajne promjene navika kupaca i posjetitelja zgrade tržnice."

Naime, zbog velike izgradnje i otvaranja trgovačkih centara, mlađe generacije kupaca usmjerile su svoj interes za šopingom prema trgovačkim centrima. Naglasak je i na nedostatku parkirnih mjesta u neposrednoj blizini. Tržnica je kroz razne mogućnosti, aktivnosti, izložbe, programe, posebne sajmove i razna gostovanja nastojala privući posjetitelje na pulske tržnice.

csffs

Poznati pulski proizvođač pašte odavno iselio

No, očito je cijeli niz događaja znatno utjecao na promjenu navika i dolazak na tržnicu. Stoga smo ostavili istu cijenu zakupa, a omogućili da se produlji rok prenamjene prostora upravo zato što je to sve teže u zadnjih nekoliko godina, a ne ovisio Tržnici. Teško je pronaći majstore za rekonstrukciju i uređenje, dulji su rokovi nabavke materijala, opreme, za 'prebacivanje' dokumentacije i ostale papirologije, ali i ostale aktivnosti koje se moraju obaviti da bi novi zakupac mogao uredno krenuti s poslovanjem u novozakupljenom prostoru, odgovorio nam je direktor Perc. Dodaje da je cijena najma kioska za bankomat na Verudi usklađena prilikom korekcija cijena usluga na svim otvorenim tržnicama, pa tako i zakupa lokacija za bankomat. Perc napominje da se cijene nekih usluga nisu mijenjale 20-tak godina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum