PITANJA BEZ ODGOVORA

Pulska medicina imala je izvrsne ocjene recenzenata iz Austrije, Italije i Slovenije, ali svejedno je dobila odbijenicu iz Zagreba. Na fakultetu već rade ljudi i dobivaju plaće, a dozvole za studij nema. Jesu li blokadi kumovale zakulisne igre medicinskih fakulteta u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu? 

| Autor: Duška PALIBRK

Senat Sveučilišta u prosincu prošle godine usvojio je odluku o osnivanju Medicinskog fakulteta, proljetos je ustanova i sudski registrirana. Ministarstvo je odobravalo nova zapošljavanja. Uz predavače na postojećim studijima sestrinstva i znanosti o moru, na Medicinskom fakultetu zaposleno je oko 25 novih profesora i docenata

Vezano za odluku kojom Sveučilištu u Puli nije dopušteno da krene sa studijem medicine, konačno se oglasio i rektor dr. sc. Alfio Barbieri. On je suzržan jer još nije vidio odluku, ali ipak se nada da će se pronaći pozitivno rješenje.

"Na ovom projektu radimo već četiri godine i nepojmljivo mi je da se u jednom satu sve sruši i to na tijelu u kojem je samo dvoje medicinara. Prošli smo iznimno složenu proceduru akreditacije i ne možemo, nećemo odustati od studija medicine u Puli. Štoviše, nagodinu planiramo otvoriti i studij za fizioterapeute. I na Katoličkom sveučilištu u Zagrebu, kojima je također odbijeno pokretanje medicinskog studija, zatečeni su. Nitko to nije očekivao nakon svih postupaka kroz koje smo prošli i izvrsnih međunarodnih recenzija na elaborat našeg studija", kaže rektor Barbieri.

Naime, na temelju izvrsnih ocjena recenzenata iz Italije, Austrije i Slovenije, koje je imenovala Agencija za znanost i visoko obrazovanje, akreditacijski savjet Agencije pulskom je Sveučilištu dao dopusnicu za bavljenje novim znanstvenim područjem biomedicine i zdravstva. Time je otvorena mogućnost za otvaranje medicine i drugih srodnih studija u Puli. Senat Sveučilišta u prosincu prošle godine usvojio je odluku o osnivanju Medicinskog fakulteta, proljetos je ustanova i sudski registrirana. Ministarstvo je odobravalo nova zapošljavanja. Uz predavače na postojećim studijima sestrinstva i znanosti o moru, na Medicinskom fakultetu zaposleno je oko 25 novih profesora i docenata, ugovori su to na 8,5 do 100 posto satnice. Neki su na plaći od lani, drugi od sredine ove godine, s trećima još nisu potpisani ugovori o djelu.

Poznato je da su se dekani četiriju postojećih medicinskih fakulteta u Hrvatskoj žestoko opirali otvaranju novog studija. Riječani su, međutim, odnedavno promijenili stav i zajedno s riječkim KBC-om potpisali sporazum o suradnji s pulskim kolegama. KBC u Rijeci bio bi znanstvena baza pulske medicine dok pulska Opća bolnica ne oformi vlastite klinike. Naravno da postojeća javna sveučilišta nisu presretna kada se osnivaju nova sveučilišta i studiji jer im se proračunski kolač smanjuje.

Dr. sc. Radovan Fuchs, bivši ministar znanosti i obrazovanja kojeg smo upitali za komentar, smatra da je problem u financiranju novog studija medicine iz državnog proračuna.

- Mogu potpuno razumjeti da Nacionalno vijeće smatra da nije opravdano otvarati novi studij medicine sa stanovišta financiranja iz državnog proračuna. Medicina je skup studij, veliko opterećenje za sustav, vani košta 30-40 tisuća dolara, a u Hrvatskoj imamo četiri medicinska fakulteta koji vjerojatno kapacitetima mogu zadovoljiti naše potrebe za doktorima medicine. Mislim da ukoliko postoji pravna mogućnost odnosno model, da pulsko Sveučilište može taj studij financirati samo, naplatom školarine. Država u tom slučaju jedino što treba raditi je kontrolirati kvalitetu izvođenja nastave i infrastrukture. Postoji li pravna mogućnost za to, treba pitati pravnike. Ukoliko je, pak, Nacionalno vijeće tu odluku temeljilo na ocjeni plana i programa, za što nisu nadležni i o čemu je akreditacijski savjet Agencije za znanost i visoko obrazovanje dao svoje mišljenje, legitimitet takve odluke može se osporiti u upravnom postupku na sudu, kaže Fuchs.

Može li javno sveučilište samofinancirati studij medicine, okrećući se i stranim studentima? Pravne mogućnosti već se razmatraju u rektoratu pulskog Sveučilišta, potvrdio nam je rektor Barbieri, ponovno ističući da treba pričekati službenu odluku Nacionalnog vijeća.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater