HUMANITARNA AKCIJA UDRUGE EM-VITA NOVA NA GRADSKOJ TRŽNICI

Puljani razgrabili zdravi ručak i POMOGLI ONKOLOŠKIM BOLESNICIMA


Udruga za pomoć onkološkim bolesnicima EM-VITA NOVA - Centar za zdrave životne navike, organizirala je jučer na pulskoj tržnici drugu godišnju humanitarnu akciju. Akcija pod nazivom "Zdrave navike = zdrav život" organizirana je s ciljem prikupljanja sredstava za daljnji rad ove udruge, no ujedno i kao javna promocija zdravog stila života koji se može postići usvajanjem zdravih navika prehrane, tjelovježbe i primjenom tehnika za smanjenje i otpuštanje svakodnevnog stresa.

        Dok su vrijedne članice udruge, i mnoge volonterke koje su im se pridružile, tek pripremale stolove za podjelu zdravih obroka, pred njima se već stvorio red kupaca. "Šta se ovdje nešto može degustirati ili…?" pitali su znatiželjno građani. Nakon što im je objašnjeno o kakvoj se akciji radi, svi su se spremno mašili novčanika i stali u red, a bilo je i onih koji su bez razmišljanja kupili i nekoliko porcija po 25 kuna. Uskoro su počeli pristizati i znatiželjni turisti, koji se također nisu libili izdvojiti koju kunu za rad ove savjetodavne i edukativne udruge.

Nije komplicirano

- Pripremili ciranosmo pet zdravih obroka na bazi povrća, žitarica, sjemenki i tofua, sveukupno oko sto kilograma hrane, a mogu je konzumirati i osobe koje inače imaju problema s glutenom. Sav prihod namijenjen je daljnjem radu naše udruge koja besplatno pomaže onkološkim bolesnicima, odnosno pruža im psiho-socijalnu pomoć i pomoć u promjeni životnih navika - od promjene prehrane, do različitih tehnika oslobađanja od crnih misli, straha, briga i stresa. To je zaista izuzetno važno u cijeloj toj borbi sa zloćudnim bolestima, vjerujte mi jer sam i sama to iskusila prije 11 godina. Financiramo se isključivo iz donacija, a u zadnjih 16 mjeseci organizirali smo 11 radionica i predavanja, što o zdravoj prehrani i navikama, što o tome kako se nositi sa stresom i emocijama, na kojima je sudjelovalo ukupno 73 polaznika, od toga 80 posto onkoloških bolesnika i članova obitelji, rekla je osnivačica Udruge Elvis Berkarić.

        Bilo da se radi o životu s nekom od zloćudnih ili dobroćudnih novotvorina, ili o životu s alergijama, intolerantnošću na gluten, ili pak s dijabetesom, mnogima se svakodnevno pripremanje zdravih obroka čini dosta komplicirano, posebice ukoliko smo još radno aktivni. No, Berkarić tvrdi da to nije tako, jer se većina hrane, primjerice žitarice, može pripremiti dan, dva unaprijed, a potom se kombinira s kratko pirjanim ili kuhanim povrćem, salatama i zdravim začinima.

        Nakon ove uspješne akcije, članovi udruge idu na zasluženi godišnji odmor, a zatim ponovo na jesen kreću s radom. Berkarić kaže da su potrebe za ovakvim savjetodavnim radom jako velike, jer im se svaki mjesec javi četiri do pet novih onkoloških bolesnika u potrazi za podrškom i savjetima.

        - Naš krajnji cilj je da poboljšamo prihvaćanje klasičnih terapija i promijenimo u ljudima pogled na bolest, a tada automatski bolje žive. Sve ono što mi s njima radimo samo je kvalitativni dodatak klasičnom liječenju bez kojega se ne može, a ono što je najbitnije jest pronaći ponovo svoj unutarnji mir, jer kada se ljudima dijagnosticira rak, naravno da se tu javljaju i strahovi od bolova, i strahovi od terapija, i od smrti, i neizvjesnost, i tako dalje. Zato kroz brojne radionice učimo ljude opustiti se i živjeti sada i ovdje, poručila je Berkarić.

Puno dobroga

        I ovoj se manifestaciji pridružila Vesna Nežić-Ružić za koju slobodno možemo reći da je dobri duh mnogih humanitarnih akcija.

        - Za mene je to jedna sasvim normalna stvar i sva sreća da sam u mogućnosti da pomognem onima kojima je to potrebno. Drago mi je da se već drugu godinu za redom organizira ova akcija i vjerujem da ćemo uspjeti prodati svu ovu divnu hranu koju su vrijedne ruke pripremile. Svi možemo učiniti puno dobroga kad se udružimo i nadam se da će se sakupiti dovoljno sredstava kojima će se potpomoći rad ove udruge, a samim time će se pomoći i svim onkološkim bolesnicima. Znam da uvijek ima onkoloških bolesnika koji se zatvore u svoja četiri zida i ne dolaze tražiti ovakvu pomoć koju im pruža i udruga EM-VITA NOVA, ali upravo zato su jako bitne ovakve humanitarne akcije, da se može tiskati što više edukativnih materijala i bitno je da se radi što više i radijskih i tv emisija u kojima bi se i oni mogli u intimi svoga doma educirati se i saznati da zaista mogu bez straha ili srama doći na prava mjesta i u diskreciji dobiti adekvatnu podršku i pomoć, a posebno da vide da nisu sami u svemu tome, poručila je Nežić-Ružić.

        To će svim potrebitima i nagodinu biti omogućeno zahvaljujući velikom odazivu građana koji su od 10 do 13 sati razgrabili više od 150 porcija zdrave hrane. ( Piše Patricija SOFTIĆ; Snimio Filip ŠKATAR) 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of