KAO IZ NEKOG FILMA!

PULA U EPICENTRU ŠPIJUNSKOG RATA Uhićeni ukrajinski general i ruski špijun najmanje tri puta sastajali su se u Puli. Moguće je da su ovdje dogovorili opako ubojstvo! Saznaje se kako su otkriveni!

| Autor: Jurica Körbler

Prvorazredni špijunski triler ovih dana je razotkriven na relaciji Moskva-Kijev, a u epicentru skandala našla se i Pula. Naime, ruski pukovnik Igor Egorov najmanje se tri puta posljednjih godina sastajao baš u Puli s ukrajinskim general-majorom Valerijem Šaitanovom, koji je sada uhapšen i optužen da je ruski špijun. U akciji hvatanja špijuna sudjelovala je i hrvatska SOA, ali i tajne službe drugih zemalja, a svi detalji još uvijek nisu poznati. Nije poznato ni to gdje su se u Puli dvojica visokopozicioniranih vojnih lica i obavještajaca sastajali, a tajnu očito skriva i SOA koja na kapaljke daje informacije o cijelom slučaju.

Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) objavila je kratko priopćenje u kojem se kaže da je protuobavještajno krilo pritvorilo general-bojnika te ustanove Valerija Šaitanova, optuživši ga da je radio za Rusku Saveznu službu sigurnosti (FSB). Optužbe su jako teške, tvrdi se da je poticao na terorizam i odavao Rusima tajne. Na teret mu se stavlja i da je sudjelovao u planiranju ubojstva Čečena Adama Osmajeva, koji je bio dobrovoljac u sukobima na Donbasu na ukrajinskoj strani.

"Nažalost, osoba koja je nakon revolucije dobila čin generala i koja je trebala braniti Ukrajinu zapravo je radila protiv toga. Proveli smo dugu, kompliciranu i specijalnu operaciju na više razina", komentirao je uhićenje Šaitanova šef SBU-a Ivan Bakanov.

Šaitanov je bio jedan od šefova odjela koji je planirao posebne operacije, pa mu je bio zadatak i da se poveže s ruskim špijunom Igorom Egorovim u akciji pod kobnim nazivom "Bobil". Egorov je također radio na specijalnim zadacima, među kojima su bili i oni vezani za planiranje, organiziranje i izvršavanje sabotaža i terorističkih akcija u Ukrajini, ali i drugim zemljama. Očito su obojica ocijenili da je Hrvatska idealno mjesto za dogovore. Izabrana je Pula, gdje je dogovoreno da će Rusi dati ukrajinskom generalu 200.000 dolara i rusku putovnicu ako postane njihov čovjek. Kako to često bude, mnoge obavještajne službe su pratile kretanje i ruskog i ukrajinskog špijuna i očito snimile dogovore koje su postigli u kratkim boravcima u Puli. Tako je 14. travnja i došlo do uhićenja Ukrajinca koji je u prošlosti imao istaknutu ulogu u pregovorima o prekidu vatre i razmjeni zarobljenika između Ukrajine i ruskih pobunjenika u toj zemlji. Sad se utvrđuje je li Šaitanov surađivao s Rusima duži niz godina, još prije ratnih sukoba 2014. godine.

Zanimljiva je i uloga Igora Egorova, koji je dobio visoka ruska priznanja, a među ostalim ga je odlikovao i KGB. Često je boravio i u Ukrajini, a kad su počeli sukobi aktivno se angažirao na strani ruskih pobunjenika i odigrao značajnu ulogu u aneksiji Krima 2014. godine. Upravo je on osmislio plan da se ubije Adama Osmajeva koji je vodio bataljun Čečena da se bore uz Ukrajince. Na snimkama koje su snimljene i u Puli može se čuti kako govori o planiranju ubojstva, a meta se spominjala pod kodnim imenom "Maradona". Prvo je nudio 100.000 dolara za ubojstvo, a onda je cifra udvostručena. "To će biti jamčevina za vašu starost", kazao je Egorov ukrajinskom generalu.

Nisu se Egorov i Šaitanov sastajali samo u Puli, imali su dogovor i u Hamburgu gdje su i snimljeni na nadzornim kamerama kako šeću ulicama s torbama u ruci. Bio je to i njihov posljednji susret prije uhićenja Šaitanova, u veljači ove godine. Egorov je u ruci držao mobitel i nešto kucao, a snimljeni su pred trgovačkim centrom Gaensemarkt Passage. Postoje i dokazi da su se sastajali i u Francuskoj, a najmanje tri puta u Hrvatskoj.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU OD SRIJEDE 6. SVIBNJA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater