ROVINJ

Oživljena povijest u centru grada, centrom prošetale neke od povijesnih ličnosti


Ovih su dana, za potrebe snimanja fotografija za novu aplikaciju Pučkog otvorenog učilišta Grada Rovinja, centrom grada prošetale neke od povijesnih ličnosti. Kako saznajemo od Dubravke Svetličić, ravnateljice rovinjskog Pučkog otvorenog učilišta, radi se o multimedijalnoj aplikaciji kojom će se promovirati aktivnosti POU.

- Bit će to kao svojevrsni totem, a aplikacija će biti postavljena u prizemlju Doma kulture, izjavljuje Svetličić i dodaje da se točan datum još uvijek ne zna, ali je aplikacija u izradi, a može se svakako očekivati do početka ove turističke sezone.

Fotografije koje će se koristiti za navedenu aplikaciju, a koje su snimane ovog četvrtka, portretirat će povijesni Rovinj, a glavni su "glumci" djelatnici gradske uprave, zaposlenici POU-a, ali i drugi građani koji su odlučili sudjelovati u ovome projektu, uz odgovarajuću nošnju prezentirali poznata imena iz povijesti našega kraja, smješkajući se prolaznicima i strpljivo pozirajući pred kamerom. Iako se snimanje odvilo za vrijeme radnog dana, i to ujutro, kada svi užurbano rješavaju svoje obaveze, građani, a i poneki turisti, nisu mogli odoljeti a da ne stanu. Neki su posezali za svojim fotoaparatima kako bi taj trenutak ovjekovječili, dok su drugi jednostavno uživali u prizoru, a posebno su oduševljene bile starije generacije koje je prizor prisjetio na neka druga vremena. Prolaznici su tako mogli uživati gledajući kako se Rovinjac i Rovinjka s kraja 16. stoljeća šeću gradom, kako poziraju Antonio Gandusio i Charlie Chaplin, kako je snažna ljubav između Romea i Julije, kako razgovaraju dva Venecijanca, te kako na suncu uživaju austrijski car Franjo Josip I. i njegova supruga, Elizabeta Austrijska, svima poznatija kao Sisi. Glavni su akteri oživjeli nekadašnje fotografije, ali i napravili neke nove na autentičnim lokacijama, kao što su gradska fontana, ispod sata, kod Velikog mola i slično. Iako samo na kratko, oživjeli su povijest i mamili poglede, stoga možemo reći kako će i sama aplikacija zasigurno biti pun pogodak. (A. BRATTONI)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum