VODNJAN

Nakon 30 godina produžen ugovor između Župe sv. Blaža u Vodnjanu i Hrvatskog restauratorskog zavoda u Zagrebu: KONZERVATORI OSTAJU U CRKVI MAJKE BOŽJE TRAVERSE


Dozvolom biskupa mons. Antuna Bogetića, 1989. godine potpisan je prvi ugovor između Župe sv. Blaža u Vodnjanu i Hrvatskog restauratorskog zavoda u Zagrebu o 30-godišnjem korištenju crkve Majke Božje Traverse za restauratorsku djelatnost. Ugovor su tada supotpisali tadašnji direktor Hrvatskog restauratorskog zavoda prof. Ferdinand Meder i vodnjanski župnik Marijan Jelenić. Tim je činom utemeljen ogranak Hrvatskog restauratorskog zavoda za Istru, Restauratorska radionica Vodnjan, koja od tada djeluje u ovoj crkvici, uz korištenje dormitorija u Župnoj kući u Juršićima.

Župna kuća u Juršićima

Kako je ugovor istekao, produženje ugovora na daljnjih 20 godina supotpisan je 28. prosinca u Sakristiji Župne crkve svetog Blaža, a supotpisali su ga sadašnja ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda Zagreb dr. sc. Tajana Pleše i župnik Marijan Jelenić u nazočnosti pomoćnice ravnateljice za pokretnu baštinu dr. Višnje Bralić. Uz to, potpisan je i paralelni ugovor za daljnje korištenje Župne kuće u Juršićima s upraviteljem župe Juršići vlč. Darkom Zgrablićem u nazočnosti sadašnje više restauratorice i voditeljice Radionice Laure Miočić.

Kroz Radionicu HRZ-a tijekom godina prošlo su desetine restauratora, a restauriran je velik broj umjetnina diljem Istre kojima je produžen vijek života za daljnja desetljeća i buduće generacije.

- Sva ta sakralna umjetnička djela svjedočanstvo su duhovnog i umjetničkog napretka istarskog pučanstva kroz vjekove, koji je bio uz bok najnaprednijim stremljenjima europskog genija. Zato će Istra sa svojom sakralnom baštinom, koja je ujedno i jedan od temelja naše turističke ponude, biti zauvijek poučak za sve putnike namjernike, rekao je Jelenić.

Duhovno bogatstvo

Zbog velikog uspjeha Radionice, na proljeće se planira prigodno obilježavanje 30-godišnjice njenog djelovanja, a time se ujedno želi potaknuti upravitelje i posjetitelje crkava da se više senzibiliziraju za duhovno bogatstvo koje imamo.

-Ovo je jedinstveni primjer suradnje Crkve i Države na tako važnom segmentu naše stvarnosti i dokaz kako su utemeljitelji ove suradnje, uza sve tadašnje kritike, bili u pravu. Crkva Gospe Traversa je inače vodnjanska čudotvorna crkva kojoj se hodočasti jedanput godišnje u zahvalu što je Vodnjan bio pošteđen kužnih bolesti, a proteklih je godina, eto, ta crkva "čudotvorna" i za spašavanje sakralne baštine, poručio je Jelenić.(P. SOFTIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini