PULSKI FENOMEN

Na križanju triju ulica iznad Arene svi vozači moraju stati. Kako dokučiti TKO IMA PREDNOST?

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA

U uputama auto-škola, naravno, nema objašnjenja što se radi kada se susretnu auti na takvom raskrižju, primjenjuje li se možda pravilo desne strane ili vozači odlaze na dogovor o prednosti prolaska u obližnju konobu?

Svi prilazi križanju Teslina-Scalierova-Faverijska imaju znak "Stop"! I svi vozači koji ulaze u ovo raskrižje dužni su stati! Tko onda ostvaruje prednost?

foto

Stop na ulazu u raskrižje iz Tesline ulice

O tom smo neobičnom križanju triju ulica pod nepravilnim kutovima iznad Arene već pisali, posebno u kontekstu nepropisnog parkiranja nasred raskršća i preko pješačkih prijelaza. Ali sada razmišljamo o prometnom apsurdu da od triju prometnica koje se sijeku nijedna nije glavna. Eh, da, takvi su novinari, treba neko vrijeme da im sjedne neka gradska priča.

Iz svih pravaca iz kojih se može ući na ovu malu placu trokutastog tlocrta priječi se prometni znak obaveznog zaustavljanja. Dakle, iz Ulice Nikole Tesle u oba smjera - stop, iz Faverijske ulice u oba smjera - stop. Scalierova tog znaka nema, ali samo zato što su oba kraka ulice jednosmjerna u suprotnom pravcu od raskrižja.

foto

Stop i na prilazu iz Faverijske prema Monvidalu

Prometni znak s bijelim natpisom i crvenom pozadinom označava mjesto pred ulazom u raskrižje na kojem je vozač dužan zaustaviti vozilo i dati prednost prolaska svima koji se kreću cestom na koju on nailazi. Ali kome to, kad takvu obavezu imaju i oni iz drugog smjera? Istina je da je ovo vrlo nezgodno i nepregledno sjecište ulica i svakako treba biti na oprezu. Ali da baš nitko ne ostvaruje prednost prolaska, odnosno da baš svi koji se zateknu na križanju moraju propustiti onog drugog, pretvara stvar u nonsens pa zaključujemo da je ovo jedinstven takav slučaj u prometu. Tko zna otkad je i na snazi ovakva regulacija, možda otkad je kola i propisa pa je nitko ozbiljnije nije ni promišljao?

foto

Stop i u Teslinoj u pravcu grada

Svi znamo što "Stop" znači, a među pojašnjenjima za vozače-početnike nalazimo uputu da je vozač na takvom znaku obavezan zaustaviti vozilo prije ulaska u raskrižje, neposredno pred oznakom ili postavljenim znakom, ali se tolerira i mjesto preglednosti ukoliko to signalizacija ne zadovoljava. Na križanju iznad Arene preglednost svakako nije na zavidnoj razini pa dolazimo do toga da će i svi sudionici u prometu opet ući u raskrižje - bez obzira na znak.

foto

Obavezno zaustavljanje u Faverijskoj prema Areni

U uputama auto-škola, naravno, nema objašnjenja što se radi kada se susretnu auti na takvom raskrižju, primjenjuje li se možda pravilo desne strane ili vozači odlaze na dogovor o prednosti prolaska u obližnju konobu?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum