NOĆ MUZEJA

MUZEJI – INOVACIJE I DIGITALNA BUDUĆNOST: Nove izložbe i stalni postavi uz glazbu i kuhano vino


Ovogodišnja Noć muzeja održat će se 1. veljače diljem Hrvatske, a tema su Muzeji – inovacije i digitalna budućnost.

Hrvatski muzeji u svojoj svakodnevnoj praksi koriste suvremene tehnologije, što podrazumijeva inovativno i kreativno sagledavanje muzejskih mogućnosti i veću dostupnost muzejskih sadržaja novim segmentima muzejske publike, putem različitih digitalnih platformi, mobilnih aplikacija i alata.

Različiti sadržaji

Komuniciranje različitih sadržaja – od muzejskih zbirki, stručnih, znanstvenih i drugih događaja, edukativnih i zabavnih sadržaja do mogućnosti virtualnih obilazaka muzejskih postava, povijesnih zdanja i zaštićenih baštinskih lokaliteta, primjene digitalnih tehnologija otvorile su neslućene mogućnosti inspiracije, interpretacije i prezentacije.

Digitalni prostori omogućavaju preglede, pretraživanje i sagledavanje nevjerojatnih količina različitih muzejskih sadržaja, njihovo privremeno "prostorno muzeologiziranje" i dostupnost velikom broju korisnika.

- Publika danas traži doživljaj, koji se može prevesti kao istraživanje, prezentacija, edukacija, zabava i mogućnost da po vlastitom odabiru i način imanentan današnjoj i sutrašnjoj tehnološkoj razini, istinski dožive povijest, sadašnjost ili digitalnu budućnost, navedeno je u najavi.

Arheološki muzej Istre u muzejsko-galerijskom prostoru Svetih srca u 18, 19 i 20 sati organizira stručno vodstvo kroz izložbe "Prapovijest u rukama" i "San u kamenu", a u Galeriji C8 uz izložbu "Anamneza - povijest bolesti u antičkom svijetu", bit će organiziran besplatan pregled vida, kontrola šećera i tlaka te provjera težine.

Gladijatori i čarobnjaci

Bit će organizirano i stručno vodstvo kroz amfiteatar uz gladijatore i ulične čarobnjake uz tradicionalnu ponudu čaja i kuhanog vina, a održat će se i rock koncert Vece, Muhe & Company. U Galeriji C4 moći će se pogledati izložba "Tri bisera devetnaestog stoljeća iz fundusa knjižnice Arheološkog muzeja Istre".

Povijesni i pomorski muzej Istre u 18 sati donosi otvorenje izložbe "Čuvari istarskih fresaka", kao i pokretanje on-line baze kulturne baštine. Tu su i stalni postavi "Boks u Puli", "Buzet na starim razglednicama" i "Fronte se počinju buditi", a od 20 sati koncert grupe Urar i The Low kicks.

U Muzeju suvremene umjetnosti Istre u izložbi u fokusu zastupljeni su Juraj Dobrović, Božica Dea Matasić, Tomislav Brajnović, Petar Brajnović te učenici Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna, uz igraonice i nagradne igre te od 22 sata koncerta dua Tatjana i Toni. Svugdje će biti i druženje uz kuhano vino i čaj.

I Sveučilišna knjižnica organizira tradicionalno obilazak svojih zbirki.(V. BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of