PREGOVORI

MIRELA HOLY SE VRAĆA U SDP? "Razgovarala sam s Bernardićem,ali ne mogu još govoriti o tome"

foto Neven Lazarević

foto Neven Lazarević


Mirela Holy se, po svemu sudeći, vraća se u politiku na velika vrata. Iako je priča s ORaH-om već dugo iza nje, čini se da u nacionalnoj političkoj areni namjerava ostati tvrd orah. I njezina jučerašnja izjava o mogućem povratku u SDP, bez natruha o opovrgavanju, znakovita je sama po sebi.

- Ne mogu komentirati, još nije vrijeme. Razgovarala sam s Bernardićem, ali ne mogu još govoriti o tome, rekla je Holy, potvrdivši sastanak s predsjednikom glavne oporbene stranke, dajući osnova za, zasad, najzvučniji politički transfer.

Na listi za EP?

Igrom slučaja, potpisana novinarka zatekla se prekjučer na Iblerovom trgu u Zagrebu, ispred sjedišta SDP-a, gdje je svjedočila izlasku Mirele Holy iz stranačkih prostorija Socijaldemokratske partije.

Iako nam politički koordinator SDP-a Davorko Vidović jučer nije to izričito potvrdio, čini da bi se Holy ipak mogla naći na SDP-ovoj listi za Europske parlamentarne izbore.

- Ne mogu to potvrditi ovog časa. Stvarno ne znam. Mislim da je bilo nekakvih razgovora, ali ništa osim načelno. Ako je predsjednik razgovarao, ja nisam. Ne mogu vam to potvrditi. Ne vidim u tome ništa loše, dobrodošla je, komentirao je kratko Vidović.

Mirela Holy je, podsjetimo, iz SDP-a izašla 2013. godine jer Sabor nije prihvatio njezine amandmane na Zakon o prirodi, odnosno osnivanje nacionalne parkovne agencije, što je bio dio izbornog programa, takozvanog plana 21 Kukuriku koalicije čiji je SDP bio član. Tada je izjavila da iz SDP-a nije izašla da bi se vratila i tako omogućila nastavak nevjerodostojne politike koja po njenom mišljenju nije bila u interesu hrvatskih građana. Zelenu stranku ORaH osnovala je iste godine, da bi je potom 2016. godine napustila zbog, kako je rekla, privatnih i profesionalnih razloga.

Na izborima za europski parlament 2014. godine, samo šest mjeseci nakon što je formiran, OraH je na razini Istarske županije dobio povjerenje 10,7 posto istarskih birača, odnosno 4.702 glasova, pozicionirajući se tako kao treća snaga, odmah iza SDP-a i HDZ-a. Mirela Holy je tada osvojila 2.848 glasova. Bitno je napomenuti da je Puli OraH na istim izborima dobio potporu čak 13,4 posto birača (1,713 glasova), a ispred je bila samo Kukuriku koalicija.

Iako je na izborima za europski parlament OraH bila stranka iznenađenja, na parlamentarnim izborima 2015. godine doživjela je, pak, potpuni krah ne osvojivši niti jedno mjesto u Saboru. Holy je tada kazala da se protiv njezine kampanje vodila negativna politika te da je za neuspjeh kriv bio i njezin karakter osobe koja nije sklona kompromisima.

Afera "e-mail"

Holy se u SDP učlanila 1998. godine, četiri je godine bila članica Izvršnog odbora stranke, 2007. postaje saborska zastupnica, a za istu je poziciju izabrana i 2011., ali je umjesto toga, odlukom bivšeg stranačkog šefa Zorana Milanovića, postala ministrica zaštite okoliša i prirode. Njezinu je političku karijeru obilježila i afera "e-mail" zbog koje je 2012. dala ostavku. Naime, Holy je tada od predsjednika uprave HŽ Holdinga Renea Valčića tražila da Heidi Maziju, suprugu stranačkog kolege Gorana Mazije, člana Savjeta za zaštitu okoliša SDP-a, poštedi otkaza.

Kao predsjednica stranke Holy je 2014. godine dala potporu Ivi Josipoviću na predsjedničkim izborima, zbog koje je, mnogi smatraju, opala podrška OraH-u. Osim toga, Holy je, osim po učestalim sukobima oko energetskih projekata s tada prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom gospodarstva Radimirom Čačićem, ostala poznata i po okršaju s "kraljevima smeća", koji su joj prijetili smrću nakon što je kao ministrica najavila novi zakon o otpadu. (Chiara BILIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater