PROBILI LED

MALI LIONEL ŽGELA IZ LABINA, PRVI IZ HRVATSKE, USPJEŠNO OPERIRAN Mama Monika: Sada mu možemo normalno promijeniti pelenu, možemo u šetnju kolicima. PROMJENE SU ZAISTA VELIKE



Monika i Danijel Žgela iz Labina bili su uporni i tromom sustavu dokazali da je riječ o vrhunskoj neurološkoj operaciji koja se ne izvodi u Hrvatskoj te im je HZZO pokrio

 

Petipolgodišnji Lionel boluje od cerebralne paralize i imao je jako velike spazme. Prije mjesec dana operiran je u Turskoj, u privatnoj sveučilišnoj klinici Acibadem u Istanbulu, i više nema spazme, ne bole ga noge, puno bolje spava, ne plače. "Prije je imao jake grčeve u nogama, budio se noću, plakao. Sada mu možemo normalno promijeniti pelenu, nema više kočenja u nogama. Možemo s kolicima u šetnju, sjedi u autosjedalici, što prije nije mogao. Prije bi izdržao desetak minuta pa bi se počeo kočiti i plakati. Promjene su zaista velike. Prva stvar nam je bila da otklonimo bol, a ostalo što bude", priča nam majka Monika Žgela.

Sljedeća je dobra vijest da je operaciju malog Lionela u Turskoj odobrilo Ministarstvo zdravstva i financijski pokrio HZZO. Potrajalo je to, zahtijevalo mnogo truda i upornosti mladih roditelja iz Labina, koji nisu posustajali i uspjeli su tromom sustavu dokazati da je riječ o vrhunskoj neurološkoj operaciji koja se ne izvodi u Hrvatskoj, a djeci s cerebralnom paralizom povećava pokretljivost i ublažava bol. Operacija košta 18 tisuća eura, a iz javne zdravstvene kase podmireni su i troškovi povratnih aviokarata za majku i dječaka u vrijednosti oko 700 eura. Roditelji su pokrili troškove smještaja u hotelu i putne troškove za oca.

Ne izvodi se u Hrvatskoj

- Dosad smo probali sve, vježbe, tehnike vojtu i bobath, ali Lionel je imao tako jake spazme da sve to nije bilo dovoljno, napredak je bio slab. U ovoj operaciji smo vidjeli rješenje i počeli smo se raspitivati. Nitko nije znao o čemu je riječ, niti otkud da krenemo. Onda mi je Irina Aboretto iz Zlatnih ruku ubacila bubu u uho, da postoji Facebook grupa Cerebralna paraliza i tretmani i tamo sam se informirala, pripovijeda Monika.

U Područnom uredu HZZO-a u Pazinu i u Ministarstvu zdravstva u Zagrebu rekli su im da trebaju preporuku neurokirurga za tu operaciju.

-Išli bismo na tu operaciju i da nam HZZO nije pokrio troškove. Snašli bismo se, kako god, ako treba i podigli kredit. Predstavništvo klinike Acibadem u Zagrebu pomoglo je oko putovanja, rezervirali su nam smještaj u hotelu, organizirali prijevoz s aerodroma, kaže Danijel Žgela. (Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini