GRADSKI ZELENI FOND

KOD ROJCA POSAĐENE LIPE, NA TRŽNICI KESTEN I CEDAR: Pulski travnjaci zalijevaju se i vodom iz izvora Nimfej

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Sadnja lipa iznad Rojca (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

Sadnja lipa iznad Rojca (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


U planu je i sadnja po tri javora i melije na zelenoj površini kod dječjeg igrališta u Vitasovićevoj ulici, dok će u Ulici Bože Gumpca niknuti drvored s 15 stabala lipe

Radnici Herculanee na parkiralištu iznad Rojca posadili su deset stabala lipe, a dan ranije na gradskoj tržnici kesten i cedar. U planu je i sadnja po tri javora i melije na zelenoj površini kod dječjeg igrališta u Vitasovićevoj ulici, dok će u Ulici Bože Gumpca niknuti drvored s 15 lipa. Grad je nedavno donirao 12 stabala hrasta medunca koja su učenici Osnovne škole Vidikovac posadili unutar zaštićenog područja Park šume Šijana i time obilježili Međunarodni dan šuma. U povodu Dana planeta Zemlje Grad će donirati jednak broj stabala koja će se posaditi u Šijani i Busoleru.

Kontinuirane aktivnosti

Dio je to aktivnosti koje Herculanea provodi svakog proljeća: gradski zeleni fond obogaćuje se novim stablašicama i polustablašicama, grmovima, raznim ukrasnim biljem, raznobojnim ljetnicama i biljem karakterističnim za ovdašnje podneblje. Iz Grada napominju da je u posljednjih deset godina na području Pule posađeno više tisuća stabala, grmova i trajnica. Ističu i redovno hortikulturno održavanje zelenih površina.

- Kontinuirano se kose i uređuju sve parkovne i ostale zelene površine u gradu i prigradskim dijelovima, nasipava se tucanik na staze u parkovima. Instaliraju se sustavi za zalijevanje bilja pa je tako nekoliko javnih zelenih površina spojeno na izvor Nimfej, čime se znatno utječe na smanjenje potrošnje vode za piće i troškova navodnjavanja. Okopavaju se i plijeve nasadi, uređuju i održavaju gradske fontane, popravlja i postavlja urbana oprema, orezuju drvoredi, tretiraju biljke protiv bolesti i štetnika, prozračuju travnjaci uz nadosjetvu travnog sjemena. Pula je primjer grada koji ima velik broj zelenih površina, što se smatra ključnim u podizanju kvalitete života. Oplemenjivanje i očuvanje te održavanje takvih zelenih površina kao i njihovo obogaćivanje uz hortikulturno uređenje obavlja se kontinuirano, kažu iz Grada.

Opasna stabla

U posljednjih četiri-pet godina na zelenoj površini kod Boškovićevog uspona 16 na Monte Zaru Herculanea je dala posjeći četiri stabla, a nova nisu posađena. Zanimalo nas je hoće li se i na toj lokaciji posaditi nova stabla, no iz Grada su odgovorili da ondje nije planirana sadnja.

- Međutim, valja navesti da su stanari, a potom i upravitelj zgrade Boškovićev uspon 18 zatražili orezivanje pet ladonja između kućnih brojeva 14 i 18 te zgrade u Rovinjskoj 1 budući da su im nanosile štetu na zgradi. Na temelju toga Grad je orezao krošnje ladonja koje se nalaze uz javni prolaz između spomenutih zgrada. Osim hortikulturnog uređenja grada, stabla se orezuju i uklanjaju kada za to postoje opravdani razlozi i kada predstavljaju opasnost za sigurnost i imovinu ljudi. Redovna i zamjenska sadnja stabala vrši se kontinuirano na novim i postojećim zelenim površinama te lokacijama na kojima postoji potreba za novim stablima ukoliko to dopuštaju prostorni i vlasnički uvjeti, odgovaraju iz Grada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom