WHAT HOME MEANS TO YOU

Karlo Skok i Mirko Sršen, s kolegom Brunom Sertićem za igru "Planet 32784" dobili nagradu "Best Gameplay" OSVOJILI PRESTIŽNU NAGRADU NA NATJECANJU GLOBAL GAME JAM


Studenti diplomskog studija Fakulteta informatike na pulskom Sveučilištu, Karlo Skok i Mirko Sršen, zajedno s kolegom Brunom Sertićem na međunarodnom su natjecanju Global Game Jam izradili igru "Planet 32784" i osvojili nagradu "Best Gameplay". Riječ je o najvećem natjecanju u izradi igara koje se istovremeno održava u različitim mjestima širom svijeta, ove godine prvi put i u RiHubu u Rijeci gdje je nastupio i spomenuti trojac. U Hrvatskoj natjecatelji su se okupili još u Novskoj. Tako je od 25. do 27. siječnja, u ta dva dana izrađeno ukupno 9.000 igara u 860 mjesta i 113 država, čime je ovogodišnji Global Game Jam i službeno bio najveći dosad.

48 sati

Ove godine tema je bila "What home means to you". Natjecateljima se po dolasku otkrije tema i u 48 sati trebaju osmisliti koncept igre i implementirati ga. Karlo Skok je na drugoj godini diplomskog studija informatike u Puli, dakle pred diplomom, a Mirko Sršen student prve godine. Karlo je iz Zaprešića, Mirko iz Metkovića, a njihov kolega Bruno iz Siska. Upoznali su se na preddiplomskom studiju na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu, nakon čega su Karlo i Mirko upisali diplomski studij informatike u Puli gdje im dizajn i programiranje računalnih igara predaje doc. dr. sc. Tihomir Orehovački.

- Jedini su od svih natjecatelja napravili igru koja je spremna za igranje. Nagradu su dobili za najigriviju igru, ali je igrivost puno kompleksniji pojam od toga, znači da igra nije imala nikakvih pogrešaka i da je u dizajnu i funkcionalnosti bila ispred svih ostalih, kaže prof. Orehovački. Sa svojim studentima informatike redovno sudjeluje na natjecanjima, lani su bili na Srednjoeuropskom natjecanju programiranja u Pragu, prethodne dvije godine u Zagrebu.

Preddiplomski studij informatike na Sveučilištu Jurja Dobrile prvi su studenti upisali 2011. godine, a na diplomskoj razini informatika se u Puli studira od 2015. godine. Na preddiplomski studij upisuje se godišnje više od stotinu redovnih te dvadesetak izvanrednih studenata, dok diplomski studij upisuje u prosjeku tridesetak studenata godišnje.

Dva smjera

- Na diplomskom studiju postoje dva smjera, Informatika na kojoj se studenti obrazuju za rad u gospodarstvu i nastavni smjer za buduće profesore informatike u osnovnim i srednjim školama. Danas je na tržištu rada velika potražnja za ovim profilom stručnjaka i pokazalo se da studenti oba smjera diplomskog studija često nalaze posao čak i prije dovršetka studija, kaže dekan Fakulteta informatike u Puli izv. prof. dr. sc. Giorgio Sinković, uz čestitke nagrađenim studentima koji su pokazali da mogu ravnopravno konkurirati na globalnom moćnom tržištu razvoja igara. (Duška PALIBRK)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum