NEMA PANIKE

JEDINA ZARAŽENA OSOBA OZDRAVILA, Istrani se ne moraju bojati GROZNICE ZAPADNOG NILA


Situacija u Istarskoj županiji, s obzirom na broj prijavljenih slučajeva groznice Zapadnog Nila, je zadovoljavajuća, doznajemo od

liječnice Jasne Valić, specijalistice epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. Valić se referirala na alarmantnu situaciju zbog zaraze ovim virusom u Hrvatskoj i činjenicu da je pet osoba u Zagrebu završilo u komi.  

Kako nam je pojasnila, u Istarskoj županiji je do sada prijavljen samo jedan slučaj oboljelog od groznice Zapadnog Nila. Radilo se o osobi koja je u Istru doputovala iz Srbije, a simptomi su počeli za vrijeme boravka u našoj županiji.

Obzirom da se čak petero ljudi bori za život u zagrebačkoj zaraznoj bolnici, nakon što su zaraženi groznicom Zapadnog Nila, upitali smo stručnjake Zavoda za javno zdravstvo je li moguće da se on pojavi i na našem području i kako se protiv ove bolesti boriti?

Kako nam navodi doktorica Valić, inkubacija bolesti može biti od dva do 14 dana pa je mjesto zaraze, u slučaju pacijenta iz Srbije, ostalo nepoznato. Pacijent je, na sreću, u potpunosti ozdravio.

- Na mjestu boravka pacijenta u Istri djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije proveli su sve protuepidemijske mjere koje se odnose na suzbijanje komaraca. Nakon toga nije bilo novih prijava oboljelih, navodi doktorica. Zavod, navode, pomno prati sva događanja vezana uz bolesti koje prenose komarci, prati situaciju na terenu te intervenira, kada je to potrebno. (Borka PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD ČETVRTKA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini