Zahvati vrijedni 1,8 milijuna kuna

JAVNA RASVJETA Zamjenjuju se stari kandelabri u centru, na Verudi i Monvidalu

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
(snimila Duška Palibrk)

(snimila Duška Palibrk)


Ovih dana u gradu se na više lokacija obnavlja javna rasvjeta, u što Grad ulaže ukupno 1,79 milijuna kuna. Osam dotrajalih, zahrđalih kandelabra u Monvidalskoj ulici zamjenjuju se novima. Očekuje se da bi ovi radovi, koje izvodi tvrtka Zanitel po cijeni od 80 tisuća kuna, trebali potrajati nekoliko dana. 

No, to nije jedina lokacija koja dobiva novu infrastrukturu javne rasvjete. Početkom tjedna u Tomasinijevoj ulici počeli su znatno opsežniji i skuplji radovi koji će se protegnuti i do sredine siječnja. Posao je ovdje povjeren Vintijanu, drugoj tvrtki iz iste zajednice ponuditelja, koja će taj posao naplatiti 310 tisuća kuna. Za razliku od Monvidalske, u Tomasinijevoj je potrebno izliti nove temelje za stupove, koji se postavljaju na potezu od raskrižja s Ulicom Veruda do raskrižja s Mornaričkim trgom.

Radovi će se izvoditi u deset faza, kojima će se prilagođavati i privremena regulacija prometa. Kada jedan dio ceste zauzmu građevinski strojevi i radnici, promet će se odvijati drugim, slobodnim dijelom kolnika. Nakon uklanjanja postojećih stupova javne rasvjete i njihovih temelja, postavljat će se novi temelji uz vanjski rub nogostupa te montirati nove svjetiljke.

Osim toga, javna rasvjeta rekonstruira se i u Carrarinoj te Ulici sv. Ivana. Vrijednost ovog posla, započetog u studenom, iznosi 1,4 milijuna kuna. Dosad su izvedeni zemljani, kao i dio građevinskih radova na potezu od Dvojnih vrata duž gradskog bedema. Obavljeni su pripremni poslovi te postavljene dvije trećine podnih svjetiljki koje će osvjetljavati bedem u podnožju Arheološkog muzeja Istre. Početkom tjedna radovi su nastavljeni na suprotnoj strani ulice, uz Park kralja Petra Krešimira IV.

Prema projektu, na ovom će se potezu postaviti ukupno 13 novih rasvjetnih tijela. Ugradit će se kvalitetna rasvjeta s mogućnošću upravljanja te postići bolja osvijetljenost uz manju potrošnju energije i smanjenje blještanja. S obzirom na zonu zahvata, unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada, upisane u nacionalni Registar kulturnih dobara, sve radove nadziru arheolozi i Konzervatorski odjel u Puli. Rok izvođenja je 75 radnih dana, međutim, ovisit će o eventualnim arheološkim istraživanjima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater