STOP RADU NEDJELJOM

IZNOVA SE POKREĆE INICIJATIVA ZA OGRANIČAVANJE RADA TRGOVINA Trgovci se više ne protive zatvaranju trgovina na kraju tjedna

(M. MIJOŠEK)

(M. MIJOŠEK)


Pevec je prvi veliki trgovački lanac koji je stao na stranu Sindikata trgovine zalažući se za zabranu rada nedjeljom u trgovini* U Kauflandu su uveli petodnevni radni tjedan jer žele omogućiti ravnotežu između poslovnog i privatnog života radnika i pružiti im radno vrijeme koje im odgovara, a za rad nedjeljom isplaćuju dodatak na plaću

Nakon niza pokušaja, ponovno je aktualno pitanje ograničavanja rada nedjeljom. Na razini Vlade krenule su pripreme za donošenja propisa o ograničavanju rada nedjeljom, a postoje najave da se ozbiljno razmišlja o izmjeni Zakona o trgovini. U tijeku su analize o isplativosti radne nedjelje, a dođe li do promjene zakonske regulative, bio bi to već treći put da nedjelju proglase neradnom. Dosad se to dogodilo 2004. i 2008. godine, no oba puta zabranu je rušio Ustavni sud.

I ove nedjelje u Hrvatskoj radi velik broj radnika. Nedjeljom radi gotovo 180 tisuća zaposlenih u trgovinama, od čega je više od 100 tisuća žena. Kao glavni argument, pobornici neradne nedjelje ističu da bi taj dan trebao biti rezerviran za obitelj, tvrdeći da su mnoge žene diskriminirane jer moraju otići na posao umjesto da budu s obitelji i djecom.

Poznat je stav Crkve koja zabranu traži zbog njegovanja obiteljskog zajedništva, no na istom su tragu i pojedini sindikati. Udruženi u novoosnovani Hrvatski savez za nedjelju godine, sindikati, vjerske i civilne udruge te predstavnici Crkve kao svoj glavni cilj ističu da treba braniti i promicati nedjelju slobodnu od rada, dostojanstveno radno vrijeme i nepovredivost osobe radnika.

Dobila 97 kuna

Iako Zakon o radu propisuje da je poslodavac dužan dodatno platiti rad nedjeljom, nije definirano koliko bi to bilo jer iznos se određuje na razini kolektivnog ugovora, pa radnu nedjelju poslodavac de facto može platiti i kunu više!

Prodavačica u lancu privatnih trgovina kaže nam da je prošli mjesec radila tri nedjelje po pet sati, a za to je dobila sramotnih 97 kuna! Naša sugovornica koja je željela ostati anonimna, veli nam da u pravilu ona i njene kolegice imaju barem jedan dan tjedno slobodan, ali problem je što nikad ne zna kada će to biti, zbog čega joj najviše pati privatan i društveni život jer se nikako ne može organizirati.

(Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter