RAZGOVOR: TIZIANO SOŠIĆ

Izmjene GUP-a ne idu totalno u turizam. GRAD NE ISKLJUČUJE INDUSTRIJU


O funkciji predsjednika Gradskog vijeća koju obnaša već godinu i pol dana, aktualnoj situaciji u brodogradilištu Uljanik te izmjenama GUP-a, razgovarali smo s odvjetnikom Tizianom Sošićem, prilično novim i neeksponiranim licem pulske političke scene.

- S obzirom na to da ste u Gradskom vijeću predsjednik iz redova vladajuće većine, imate komforan broj ruku za svaku odluku koju kanite usvojiti. Koliko jedna tako činovnička uloga uopće za Vas predstavlja izazov?

- Ne radi se o činovničkoj ulozi iz jednog jednostavnog razloga. Kad imate većinu, imate i veću odgovornost prema građanima i gradu. Upravo u takvoj situaciji uloga predsjednika gradskog vijeća dolazi do izražaja. Mora razmotriti prijedloge većine, vidjeti jesu li oni u skladu s našim aktima. Pravnik sam po struci i baš u takvoj situaciji moja je uloga da pazim i motrim da sami prijedlozi akata budu usklađeni s našim statutom, s procedurom i poslovnikom. Maksimalno se trudim da tu bude što više uvažavanja i prije svega rasprave. Vijeće odlučuje na kraju, no nije nebitno koliko se dozvoljava rasprava, koliko se insistira na tome da se daje riječ.

Simpatičan protest

- Na početku mandata rekli ste da funkciju ne želite obavljati smo u skladu sa zakonom, već i dobrom praksom gdje će se uvažavati stavovi i dozvoliti diskusija svim vijećnicima, neovisno o tome jesu li dio vladajućih ili oporbe. Međutim, HDZ-ovog ste vijećnika Petra Ćurića izbacili sa sjednice jer je insistirao da se besplatni udžbenici uvrste na dnevni red…

- Gospodin Ćurić kao i svi drugi vijećnici poznaje poslovnik i način rada Vijeća. On je, normalno, iskoristio svoje pravo da predloži da se na dnevni red uvrsti točka vezana uz besplatne udžbenike. Kad vijećnik to predlaže, on mora predložiti i način na koji će se pokriti troškovi. Vijeće je izglasalo da taj prijedlog ne uđe na dnevni red. Potom je kolega Ćurić tražio riječ i ja mu nisam dozvolio jer poslovnik u toj početnoj fazi predviđa da nema rasprave. Protestirao je. Prije prve opomene, molio sam ga tri, četiri puta da sjedne. Nije poslušao. Nažalost, nakon prvog protesta koji je čak bio i simpatičan, jer je na neki način uzdrmao situaciju, ostao je nogama. Udaljio sam ga u skladu s poslovnikom. Pretpostavljam da je cilj kolege Ćurića bio da njegov prijedlog, unatoč tome što je odbijen, dobije na značaju.

- Za predsjednicu pulskog HNS-a Kristinu Bulešić koja se za sudjelovanje na sjednici prijavila kao građanka nije bilo mjesta na sjednici, iako su naknadno neke fotografije pokazale da je mjesta bilo!?

- Kada netko iz zainteresirane javnosti zatraži mogućnost da osobno dođe na Gradsko vijeće i podnese zahtjev, ja provjeravam s našim stručnim službama ima li raspoloživih mjesta. Osim vijećnika, direktora komunalnih poduzeća, ravnatelja ustanova, mjesta zauzimaju i pročelnici sa suradnicima. Tog dana nije bilo slobodnog mjesta. Ne isključujem da je u jednom trenutku bilo par slobodnih stolica, možda je netko otišao na pauzu. Kristinu Bulešić nisam nikada osobno upoznao i animoziteta nema. Prijedlog je dao vijećnik Ćurić, a mislim da oni ionako surađuju.

Nisu profesionalci

- S obzirom na to da niste samo predsjednik Gradskog vijeća, nego i odvjetnik, koliko zapravo vremena imate za obnašanje te funkcije? Na svojoj smo koži osjetili da do Vas nije baš najlakše doći. Je li to izraz netransparentnosti ili jednostavno pretrpan raspored?

- Svi mi koji radimo privatno imamo neke obaveze koje su dogovorene unaprijed. Predsjednici gradskih vijeća nisu profesionalci, nitko nije u radnom odnosu u Gradu. Smatram da je veliki uspjeh napraviti 12 sjednica u godinu i pol, od kojih su dvije tematske i koje sam ja inicirao. To pokazuje razinu posvećenosti koju imam. Sve je stvar organizacije, ja sam dostupan.

- Izmjene GUP-a sugeriraju da Pula sve karte stavlja na turizam. Je li to budućnost našeg grada?

- Ne možemo se zavaravati, turizam je za Pulu i Istru jako bitan segment. Ne bih se složio s konstatacijom da izmjene GUP-a koje dolaze idu totalno u funkciju turizma. Mislim da se izmjenama dokumenta o prostornom uređenju sustavno pristupa organizaciji našeg grada, koji nikad, nikad ne isključuje industriju, pogotovo brodogradnju.

- Uljanik i njegovi radnici desetljećima su bili gospodarska lokomotiva grada. Je li Grad učinio sve što je bilo u njegovoj moći da očuva brodogradnju?

- Jako smo zabrinuti zbog razvoja situacije s brodogradnjom. Maksimalno smo iskoristili što nam zakon kao Gradu dozvoljava. Jesmo napravili sve što smo mogli? Maksimalno se učinilo, ali ne samo od ljeta, nego od rujna 2017. godine kad je Grad doznao za probleme Uljanika. (Razgovarala Chiara BILIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom