STRUČNI SKUP

IVO GOLDSTEIN U PULI O NDH: Koja je najveća luka 1941. u Hrvatskoj? Banja Luka


Nezavisna Država Hrvatska nije bila ni nezavisna, nije bila ni država, nije bila ni hrvatska. Nije bila nezavisna zato što je bila njemačko-talijanski protektorat. Nije bila država jer država pretpostavlja urešen odnos sa svojim građanima, dok je u NDH uveden teroristički režim prema svim građanima. NDH nije ni hrvatska jer kakva je to hrvatska država kad su Talijani uzeli Istru, Rijeku, ali i Šibenik, Split i gotovo sve otoke, ispričao je Goldstein

 

Povjesničar prof. dr. sc. Ivo Goldstein jednosatnim je predavanjem "Holokaust u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj" zaključio prvi dan trodnevnog stručnog skupa "Poučavanje i učenje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti" koji se pod visokim pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, odražava u Hotelu Pula za stotinjak nastavnika i učitelja povijesti, etike, filozofije, hrvatskog jezika.

- Nezavisna Država Hrvatska nije bila ni nezavisna, nije bila ni država, nije bila ni hrvatska. Nije bila nezavisna zato što je bila njemačko-talijanski protektorat. Nije bila država jer država pretpostavlja urešen odnos sa svojim građanima, dok je u NDH uveden teroristički režim prema svim građanima; govorimo o sustavu terora koji se putem genocida vršio nad Srbima, Romima, Židovima i nad Hrvatima. NDH nije ni hrvatska jer kakva je to hrvatska država kad su Talijani uzeli Istru, Rijeku, ali i Šibenik, Split i gotovo sve otoke. Tek su tri otoka ostala pod vlašću NDH-a, Pag, Brač i Hvar. Mađari su uzeli Baranju i Međimurje. Koja je najveća luka 1941. u Hrvatskoj? Banja Luka, prepričao je dr. Goldstein autentični vic iz onodobnog vremena.

- To je bio režim koji se tog terora nije ni sramio niti ga je skrivao, već je sve to javno isticao u novinama i na plakatima, poput primjerice strijeljanja babica koje su obavljale abortus, rekao je Goldstein. (Zoran ANGELESKI)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum