U STAROM AUTOBUSNOM KOLODVORU

ISTARSKA ROCK GALERIJA: Na Dan grada Pule, 5. svibnja, ex članovi KUD Idijota planiraju izložbu rock fotografija

Prostor je zapušten, jako je curilo na gornju etažu, strop smo zakrpali kao privremeno rješenje i vidjet ćemo što će biti nakon prve kiše. Neovisno o tome, na Dan grada 5. svibnja Fric i Ptica razmišljaju o otvorenju izložbe rock fotografija temeljene na fotomonografiji "LP - zabeleške u vremenu" Blagoja Borislava Pešića

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Već godinama zjapi prazan prostor pored stare autobusne stanice (Snimio Duško Marušić Čiči)

Već godinama zjapi prazan prostor pored stare autobusne stanice (Snimio Duško Marušić Čiči)


Ovih dana konačno je počelo uređenje istarske rock galerije u derutnom prostoru bivšeg kafića starog Autobusnog kolodvora u centru gradu, u Carrarinoj 4, koji su od Grada po simboličnoj cijeni od kune mjesečno na korištenje dobili bivši članovi KUD Idijota, Nenad Marjanović Dr. Fric i Diego Bosusco Ptica, odnosno njihova udruga Ipsilon.

Fric veli da su od dvoetažnog prostora od 152 kvadrata skoro odustali kad su vidjeli da krov prokišnjava te da je za njegovu obnovu potrebno odobrenje konzervatora. Za obnovu krova nije nadležan Grad, nego udruga Ipsilon, koja je tu obvezu preuzela zajedno s prostorom.

- Zahvati na krovu ne mogu se izvoditi bez odobrenja konzervatora. Mi možemo samo iznutra zatvarati rupe, što smo i učinili. Prostor je zapušten, jako je curilo na gornju etažu, strop smo zakrpali kao privremeno rješenje i vidjet ćemo što će biti nakon prve kiše. Donju etažu ćemo također provizorno urediti. To je rock prostor, može izgledati kako hoćeš, nema tu puno filozofiranja, kaže Fric. O visini ulaganja zasad ne može govoriti.

- Brdo treba uložiti, možemo prostor staviti u funkciju i za manje novca, neće biti prvoklasno, ali opet, to je dosta zahvalna materija za rock'n'roll jer u ovakvim prostorima koje nitko nije pipnuo sam ja svirao. Tu može pisati 'dozvoljeno je pušenje'. To su takvi prostori, očistiš pod, staviš pet gitara, šest bubnjeva, 20 albuma i već imaš neku priču, kaže.

Čak su, nakon što je za posljednje jake kiše voda procurila na gornju etažu, razmišljali o raskidu ugovora i vraćanju prostorija, ali na koncu ipak nisu odustali.

- Zbog stanja u kojem smo zatekli prostor nakon obilnih pljuskova mislili smo aplicirati za MMC Luka, koji bi nam odgovarao. Bila je ideja da krenemo s dvije udruge, jednom iz Kopra i drugom iz Buzeta, no zasad smo odustali. Vidjet ćemo što će biti s vanjskim intervencijama koje moraju amenovati konzervatori, napominje Fric.

Napominje da su prostor prihvatili pa će ga i razvijati, možda ne u onom obliku kako su to bili zamislili. Nije poznato ni hoće li barem dio biti otvoren do početka sezone, iako planiraju na Dan grada Pule 5. svibnja prirediti izložbu rock fotografija koja se temelji na rock fotomonografiji "LP - zabeleške u vremenu" autora Blagoja Borislava Pešića. U knjizi je obrađena rock povijest u razdoblju od 1950. do 2000. godine, u njoj su 1.332 portreta čak 333 glazbenika koji su obilježili jugoslavensku scenu, među kojima je i sedam istarskih. Među njima su, osim Frica i Ptice, Bruno Langer, Romeo Đomlija, Miro Kusačić, Franci Blašković i Aldo Ivančić. Međutim, sve je još na razini ideje, još ništa nije definitivno, napominje Fric.

Lani je za naš list izjavio da je ideja otvoriti galeriju sličnu muzeju Memo u prostoru bivše slastičarnice "Kod Mađara" u Scalierovoj ulici koji prikazuje život pulske svakodnevice od pedesetih do kraja osamdesetih godina 20. stoljeća.

- Neće biti nikakvog muzeja jer nemamo pravo za njegovo pokretanje, morali bismo zaposliti kustosa. Bit će to galerija nalik muzeju, u kojoj će se nalaziti pregled rock stvaralaštva u Puli i cijeloj Istri. Ovdje će Puležani i njihovi gosti moći vidjeti zbog čega je Pula rockerski grad. Mislim da smo ja i Ptica dovoljno kompetentni da možemo tako nešto držati, voditi i uređivati, izjavio je lani o galeriji Fric za naš list.

Nenad Marjanović Fric

U prizemlju bi se nalazili domaći bendovi, a na katu je zamišljen presjek stranih bendova koji su gostovali u Puli i cijeloj Istri.

S obzirom da je Bruno Langer javno obznanio da Atomskog skloništa u galeriji neće biti, niti će im ustupiti autorska prava, zanimalo nas je kako će istarska rock galerija funkcionirati bez jednog od važnijeg pulskog i jugoslavenskog benda.

- Ako neće Langer, nećemo ga staviti. Napisat ćemo 'ovdje je trebalo biti Atomsko sklonište'. Langer može pričati što hoće, ali prava su regulirana ZAMP-om, HDS-om i tko zna gdje bismo došli kad bi svaki glazbenik sam određivao gdje se mogu, a gdje ne mogu emitirati njegove pjesme. Mi posjedujemo dosta privatnih stvari Sergia Blažića Đosera, od privatnih fotki do privatnih pisama, bit će materijala dovoljno, a da i ne zadiremo u Langerovu privatnost, objašnjava Nenad Marjanović dr. Fric.

Nisu mu, kaže, potrebna ni autorska prava Saleta Verude budući da je, veli, sam izvođač KUD Idijota.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater