UMRO JE ORGANIZATOR VELIKIH KONCERATA U ARENI

IN MEMORIAM Napustio nas je Jordan Rodić

Jordan Rodić (N. LAZAREVIĆ)

Jordan Rodić (N. LAZAREVIĆ)


Pomagao je u organizaciji koncerta Stinga u Areni, u Pulu je doveo i bendove Jamiroquai, Calexico, posredovao je u organizaciji rasprodanog zagrebačkog koncerta slavnog sastava Depeche Mode, organizirao nastup Stereo MC's, bio suorganizator koncerata Alicije Keys i U2. Posebno je bio ponosan na dovođenje velikog kompozitora Ennija Morriconea u Zagreb

Umro je Jordan Rodić, organizator mnogih velikih koncerata u Puli. O nastupima glazbenih velikana koje je dovodio u ovu malu sredinu priča se i danas. Najviše je prašine svakako podignuo koncert Marylina Mansona, koji je Jordan organizirao u pulskoj Areni. To je bio njegov šamar pulskoj malograđanštini i provincijalizmu. Od tih se pulskih duhova Rodić grozio. Naprosto, nije se mirio s konformizmom, oportunizmom. Bio je u svemu, kako se kaže, van škvare, dakako u pozitivnom smislu.

Uspio je

Nevjerojatno koliko se ljudi te 2005. diglo na stražnje noge želeći zabraniti Mansonov nastup. Bilo je tu i prijava policiji kako protiv Jordana kao organizatora, tako i Mansona. Tvrdili su tada ti dušebrižnici da Mansonovi koncerti omalovažavaju i vrijeđaju Boga i vjernike. Sedam je župa iz Porečko-pulske biskupije uputilo pismo tadašnjem pulskom gradonačelniku Valteru Drandiću u kojem su apelirali da se poduzme sve što je moguće da do održavanja ovog koncerta ne bi došlo. I Drandić se pritom uhvatio na udicu pa pamtimo njegovu sramotnu izjavu da bi zabranio Mansonov nastup bilo gdje u Puli.

Nije tada Jordanu bilo lako, ali uspio je, Manson je to ljeto održao koncert u pulskoj Areni. I nije u grad stigao nikakav đavo, već poznati glazbenik koji je samo zaljuljao našu učmalost. A Jordan je pritom bio zaslužan za to. Da je samo to učinio u svom kratkom životu, bilo bi više nego dovoljno. Jer rijetkima to uspijeva.

No, Rodić je učinio puno više. Obožavao je glazbu, njemu nije bio samo posao dovoditi zvijezde, on je uživao u svakom izvođaču, veselio se kao malo dijete kad bi čuo neki novi zvuk, neko novo ime koje ga je kao slušatelja uzbuđivalo. A doista je bio pozoran slušatelj. Jednom smo zgodom slušali nigerijsku pjevačicu Nneku. Nije se još bilo pročulo za nju. Neobično je bilo kada bi Jordan rekao da za nekog glazbenika nije čuo, jer je imao nevjerojatno znanje o glazbi, pratio je sve žanrove, muzičare na svjetskoj i lokalnoj sceni. Tada, dakle, kad smo slušali Nneku, upitao je tko je ta pjevačica. Svidjela mu se. Na čuđenje kako to da ne zna za nju, skromno je odgovorio: "Pa ne znam baš svakog izvođača".

Poznati glazbenici

Mnogima će Jordan Rodić ostati u sjećanju i kao čovjek koji je uvijek znao gdje se u kojem trenutku izvan Hrvatske održava kakav dobar koncert. Imao je kontakte po čitavom svijetu, poznavao svoje kolege organizatore. Pomagao je u organizaciji koncerta Stinga u Areni, u Pulu je doveo i bendove Jamiroquai, Calexico, posredovao je u organizaciji rasprodanog zagrebačkog koncerta slavnog sastava Depeche Mode, organizirao nastup Stereo MC's, bio suorganizator koncerata Alicije Keys i U2. Posebno je bio ponosan na dovođenje velikog Ennija Morriconea u Zagreb, ali i svjetski poznate izložbe ljudskih tijela "Bodies Revealed" u Klovićeve dvore…

Njegovu uspješnu menadžersku karijeru, koja je bila motivirana i velikom željom da Pula bude što, kako je volio reći, urbanija, prošlog su ljeta zasjenila otkazivanja koncerta svjetske DJ zvijezde Martina Garrixa i baletnog spektakla The Great Gatsby, ali malo je njih znalo da su tome kumovali Rodićevi nemali zdravstveni problemi.

Mnogi su poznati glazbenici i umjetnici na Rodićevom popisu onih koje je doveo u Hrvatsku. Na njemu je ostalo i pregršt onih koje je želio ugostiti, ali nažalost nije stigao.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater