POSTOJI LI MAGIJA?

IGOR STEFANO BRKARIĆ, JEDINI PULSKI MAĐIONIČAR Godišnje odradi do 170 predstava za novac, a ostale poklanja zajednici. Otkrio nam je još puno "trikova"

| Autor: Marcello ROSANDA
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


"Magija ne postoji. U tome se slažemo?" Odmah, na samom početku, pitam Stefana. Iskusni mađioničar ne da se smesti. Naravno da magija postoji, spremno odgovara. "Osnova mađioničarstva je čista psihologija. Magija se desi, primjerice, u trenutku kada muškarac stoji pred ženom i pita je za ljubav.

Isto tako, svaki umjetnik stvori kemiju i obostranu komunikaciju s publikom onda kada stane pred nju i pokaže što zna. Ako nema kemije, mađioničarstvo se svodi na puko pokazivanje trikova. Youtube je krcat klincima koji izvode trikove, no to nije magija, nema pozadinske priče i tog štimunga. Magija se desi u osjećaju promatrača i tada nastaje umjetničko djelo".

Nalazim se s 52-godišnjim mađioničarom Igorom Stefanom Brkarićem u jednom pulskom kafiću. Ne poznajem ga pa sam se, prije razgovora, usputno raspitao o njemu i, doista, nema osobe koja ga ne poznaje, ili makar ne zna za njega. Tokom razgovora također primjećujem da je poznati lik u gradu, puno ga ljudi pozdravlja, a i mobitel mu stalno zvoni. Bit će to dobra priča, zadovoljno zaključujem.

Ne znam puno o mađioničarima. Nikada se nisam previše zanimao za tu, pa mogu ju nazvati, umjetnost. Guglajući o mađioničarima zapamtio sam Davida Devanta, mađioničara iz 19. stoljeća koji je onomad rekao da je dobar mađioničar samo dobar glumac koji glumi dobrog mađioničara. Eto, to je bit svega, potvrđuje Stefano. Ulazimo, dakle, u sferu dramskog djela. Njegove točke nisu ništa drugo nego dramske predstave s elementima mađioničarskih trikova. Kazalište je, ustvari najveća mađioničarska   predstava, u njemu doživljavaš iluziju života, veli Stefano. 

Budući da nisam nikad bio na jednoj, nazovimo je, mađioničarskoj predstavi, pitam ga uobičajena pitanja: primjerice, koliko traje jedna točka ili, klasično pitanje, kakva publika mu je najdraža? Pa, može li se stvoriti kemija u 5 minuta, pita Stefano i odmah daje odgovor - može! Ključni dio svake predstave je prvih 5 sekundi, ili jesi ili nisi! Što se tiče publike, djeca su definitivno najteža publika jer su iskonsko iskreni. Skeniraju te i odmah shvate jesi li kvalitetan ili nisi. Ako nisi, klinci će to odmah pokazati.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum