NOVA AMSTERDAMSKA KOALICIJA

IDS, GLAS i HSS stvaraju politički blok koji se protivi ORBANIZACIJI DRŽAVE


Pregovorima Hrvatske seljačke stranke i GLAS-a započelo je novo okrupnjavanje opozicijskih stranaka u hrvatskoj političkoj areni. Riječ je, zapravo, o reanimaciji ideje nepotpisane Amsterdamske koalicije koja je prestala postojati izlaskom stranke Pametno iz tog saveza lijevih i liberalnih stranaka na početku krize s pulskim Uljanikom. Dogovori li se politička suradnja GLAS-a i HSS-a te IDS-a, nastati će koalicija stranaka lijevog centra koja će i po sastavu i po vrijednostima za koje se zalaže nalikovati Porečkoj skupini koja je, uz koaliciju SDP-a i HSLS-a, srušila HDZ s vlasti na početku milenija.

Pregovore o političkoj suradnji i mogućoj koaliciji potvrdili su i u GLAS-u i u HSS-u, čiji je predsjednik Krešo Beljak naglasio da je potrebno okupiti široku oporbenu skupinu stranaka za promjenu vlasti u zemlji na narednim parlamentarnim izborima.

Zajedno na izbore

- Najbolji put kako bi se došlo do tog cilja je da na izborima opozicijske stranke nastupe zajednički, u jednom ili najviše dva bloka, a svaka razmrvljenost opozicije prilikom nastupa na izborima udaljava nas od tog cilja. U skladu s tim, razgovaramo i razgovarat ćemo i s GLAS-om i s IDS-om i s HSU-om, a i sa SDP-om kao najvećom opozicijskom strankom, ali i sa svima ostalima koji su nedvosmisleno protiv HDZ-a. Ostanak HDZ-a na vlasti značio bi daljnje ekonomsko, moralno i civilizacijsko nazadovanje te jačanje ekstremističkih skupina, protiv čega se HSS, kao i sve navedene potencijalno partnerske stranke, mora snažno boriti, poručuju iz HSS-a.

Podudarnog su stajališta i u GLAS-u, stranci koju vodi Anka Mrak Taritaš. - Sve progresivne političke snage u zemlji moraju preuzeti odgovornost za zaštitu temeljnih vrijednosti liberalne demokracije, jer su one ugrožene danas više nego ikad. S tim u vezi razgovaramo i razgovarat ćemo sa svima onima koji su spremni biti brana desnom radikalizmu i populizmu koji nagrizaju Europu i koji se žele oduprijeti načinu na koji HDZ vodi ovu zemlju.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić kaže kako pozivaju sve demokratske snage da se zajedno bore za političke promjene.

-Savez GLAS-a i IDS-a počiva na ideji okupljanja progresivnih liberalnih snaga koje se mogu suprotstaviti konzervativnim i radikalnim opcijama u Hrvatskoj. Ovo je logičan i prirodan nastavak te priče, posebno s obzirom na nesretnu situaciju u oporbi. Ujedinjen liberalni blok trenutno je jedina brana i protuteža orbanizaciji Hrvatske. Pozvali smo sve razumne snage u politici, medijima i civilnom društvu da se ujedine u obrani tolerantne, otvorene i europske Hrvatske i odaziv je izuzetno velik! Vrlo brzo ćemo moći reći nešto konkretnije, poručuje Miletić. (D. GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini