ŽIVOST GRADA I MALOG PODUZETNIŠTVA

GRAD BI TREBAO NAGRADITI CJELOGODIŠNJE OBRTE: Kako su prodavane firme, tako se i poslovni prostori mogu iznajmiti za 1 kunu

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
Mladi moraju shvatiti da se od svojih ruku može živjeti (Milivoj MIJOŠEK)

Mladi moraju shvatiti da se od svojih ruku može živjeti (Milivoj MIJOŠEK)


Grad bi trebao povoljnijim najmom poslovnih prostora nagraditi cjelogodišnje obrte, jer oni koji rade cijele godine u puno su težem položaju od sezonaca. Treba već u listopadu proći centrom grada, od Kandlerove do Flanatičke, i odmah se vidi o čemu govorim, kaže Andi Vitasović, predsjednik Udruženja obrtnika Pule

Kada bi se omogućilo više parkirnih mjesta, a obrtnike poticalo povoljnijim najmom poslovnih prostora, mogla bi se u centar Pule povratiti živo(s)t tijekom cijele godine, kakvu središte grada i zaslužuje. Smatra tako predsjednik gradskog Udruženja obrtnika Andi Vitasović koji nas je izvijestio o nedavno održanom okruglom stolu u HGK-Županijskoj komori u Puli, na kojem je, među predstavnicima trgovaca, gradskih uprava Pule, Vodnjana i Umaga, bilo riječi i o tome da nedostatak parkinga i sadržaja izvan sezone neminovno udaljavaju građane iz središta grada.

- Sada je ljeto, slika je drugačija, ali strah me je da će zimi grad zaista utihnuti već oko 16 sati, kaže Vitasović, potvrđujući da se otvaranje posljednjeg velikog trgovačkog centra na Stoji itekako negativno odrazilo na stanje obrtništva u središtu grada, posebno trgovačkog i ugostiteljskog. Svjestan je da su trgovački centri neminovnost, ali ravnoteža mora biti uspostavljena.

Najamnina kao uteg

- Nije to naša izmišljotina, događa se to i drugdje, takav problem imaju i u Umagu, u Poreču i drugim gradovima. Sav se život koncentrira u trgovačkim centrima i jasno je da su privukli ljude jer na jednom mjestu nude i provod i besplatan parking i zatvoreni prostor i ugostiteljsku ponudu. Ali zato malim obrtnicima treba izaći u susret, kaže Vitasović, koji pulskim Udruženjem obrtnika predsjedava od prošle jeseni.

Najam poslovnih prostora, kako to često čujemo, jedan je od težih utega o vratu poduzetnika. Na okruglom stolu u Komori, kaže Vitasović, iz udruženja obrtnika i raznih cehova izneseno je mišljenje da bi gradski prostori trebali biti klasificirani i da bi se obrtnicima trebali dodjeljivati po povlaštenim cijenama. Neke od mjera poduzimaju i obrtnici sami. Na primjer, Ceh trgovaca već je provodio akcije dijeljenja kupona, koje je sufinanciralo Udruženje, za kupovinu s popustom u gradu kako bi osnažili promet i stvorili naviku kupnje u gradu. Ceh ugostitelja često priprema gastronomske manifestacije za građane. No, bez pomoći lokalne samouprave malo mogu učiniti.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum