nakon ponovnog uvođenja američkih sankcija

EU namijenila 18 milijuna eura za potporu iranskom gospodarstvu


Europska je komisija u četvrtak namijenila 18 milijuna eura za projekte potpore iranskog gospodarskog i društvenog razvoja, u sklopu napora za očuvanjem iranskog nuklearnog sporazuma, nakon ponovnog uvođenja američkih sankcija Iranu.

Svrha sporazuma s Iranom bila je ograničiti iranski razvoj nuklearnog oružja.

Europska Unija pokušava održati sporazum ukidanjem sankcija i ekonomskim poticajima, nakon što se SAD povukao iz sporazuma.

EU je "predana održanju" nuklearnog sporazuma iz 2015., rekla je u četvrtak visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini.

"Novi će paket proširiti ekonomske i sektorske odnose u područjima koja su od izravne koristi za naše građane", rekla je Mogherini.

Projekti dogovoreni u četvrtak dio su šireg paketa mjera  iz 2015., čija je vrijednost 50 milijuna eura, a namijenjeni su adresiranju društvenih i ekonomskih izazova u Iranu.

Financiranje uključuje osam milijuna eura za pomoć privatnom sektoru, posebno za pomoć malim i srednjim poduzećima s velikim potencijalom, navodi se u izvješću Europske komisije.

Još osam milijuna eura namijenjeno je borbi s ekološkim izazovima, a dva milijuna borbi protiv droge.

Ranije ovog mjeseca, SAD su ponovne uvele sankcije, koje su usmjerene na iranski financijski sustav, uključujući iranske kupnje američkih dolara, trgovinu zlatom i prodaju državnih obveznica.

Nove će sankcije stupiti na snagu u studenom, a uključuju mjere za sprječavanje iranske prodaje nafte.

Trump smatra da nuklearni sporazum, koji su ispregovarali Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Rusija, Kina i SAD, nije uspio blokirati iranski put prema razvoju nuklearnog oružnja.

Međutim, ostale zemlje smatraju da sporazum služi svojoj svrsi. (H)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter