dogovorili da će ostati u kontaktu

Erdogan i Trump telefonski razgovarali o Siriji


Predsjednici Turske Recep Tayyip Erdogan i Sjedinjenih Država Donald Trump telefonski su u četvrtak razgovarali o Siriji, dok traje eskalacija između Ankare i sirijske milicije koju podržava Washington, reklo je tursko predsjedništvo.

Objava tog razgovora je stigla nekoliko sati nakon početka zajedničkih tursko-američkih ophodnji  u Manbidžu, gradu na sjeveru Sirije kojim dominira kurdska milicija koju Turska smatra terorističkom, a koja je saveznica Sjedinjenih Država.

Dvojica predsjednika su razgovarala o sirijskom pitanju, posebice o Manbidžu i pitanju Idliba, posljednjeg velikog uporišta pobunjenika u zemlji gdje je demilitarizirana zona uvedena na temelju tursko-ruskog sporazuma, preciziralo je tursko predsjedništvo u priopćenju.

Erdogan i Trump su dogovorili da će ostati u bliskom kontaktu u vezi regionalnih i bilateralnih pitanja, dodaje se u priopćenju. Oni su inzistirali na tome da su odlučni poduzeti mjere jačanja bilateralnih odnosa. 

Odnosi dviju zemalja, saveznica u NATO-u, posljednjih su godina sve napetiji, posebice zbog podrške koju Washington daje Postrojbama narodne zaštite (YPG) kurdske milicije koju Ankara smatra terorističkom.

Kako bi ublažili napetosti, Ankara i Washington su u lipnju dogovorili smjernice koje predviđaju povlačenje YPG iz Manbidža i zajedničke ophodnje koje su krenule u četvrtak.

Turska je međutim posljednjih dana sporadično bombardirala položaje YPG na sjeveru Sirije.

Međunarodna antidžihadistička koalicija koju predvode Sjedinjene Državeje najavila u četvrtak da radi na smirivanju na sjeveru Sirije između Turske i YPG, dok je predsjednik Erdogan u utorak zaprijetio novom ofenzivom na kurdsku miliciju u Siriji.(H)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini