PROJEKT LIKE

Edukativni pogranični program za učenike, studente i cijele obitelji: Kako je to biti ptica na jedan sat, jesti kukce, živjeti u jatu?


Jeste li ikada htjeli biti ptica na jedan sat, jesti kukce, sjemenke, imati kljun, živjeti u jatu i trčkarati po livadi? Osnovci iz riječke Osnovne škole Gornja Vežica imali su priliku iskusiti to gotovo pa iz prve ruke na edukativnoj radionici osmišljenoj u sklopu EU projekta LIKE - Living on the Karst Edge, koja je u Prirodoslovnom muzeju Rijeka poslužila kao testna radionica, nekakav probni model čija će se iskustva primjenjivati u osmišljavanju edukativnih radionica.

Fokus na edukaciji

Na prvoj LIKE radionici naziva "Budi ptica na jedan sat!" mali Riječani učili su o nekim vrstama ptice poput vrtne strnadice, kao i o staništu na kojem obitava, i koje se sve ptice nastoje zaštiti u sklopu projekta ovog EU projekta i to sve kroz igru u kojoj su sami uvidjeli kako je to živjeti kao ptica.

Hrvatski i slovenski partneri predvođeni Istarskom županijom kao vodećim partnerom, ulaze u zadnju godinu provedbe projekta financiranog iz programa INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska. Projekt je počeo u rujnu 2017. godine te završava u veljači 2020. godine, usmjeren je na područje krškog ruba i Ćićarije, a u ovoj je projektnoj fazi, kaže voditelj projekta Bruno Kostelić, veći fokus upravo na edukaciji.

U suradnji s projektnim partnerom Prirodoslovnim muzejom Rijeka u ovoj godini planiraju se iskoristiti novostečena znanja znanstvenih istraživanja te osmisliti pet modela edukativnih i kreativnih spoznajno-istraživačkih radionica prilagođenih predškolskom i osnovnoškolskom nivou i djeci s poteškoćama u mentalnom razvoju. Planirana su i dva modela tematskih poludnevnih kreativnih radionica za cijelu obitelj. Sudjelovanjem na bilo kojoj od ovih sedam vrsta novo osmišljenih radionica, polaznici će ispunjavati dio Zelene knjige znanja, koja će im ostati kao trajni posjetnik na usvojena znanja i zabavne sadržaje.

Ukupno 50 radionica

- Do kraja projekta očekujemo realizirati oko pedeset takvih radionica na kojima je planirano sudjelovanje 1.250 polaznika, a radionice će se provoditi na Ćićariji u prirodi, u Znanstveno edukacijskom centru Speleo kuća u Vodicama i u Prirodoslovnom muzeju u Rijeci. Cilj edukativnih radionica je jačanje kvalitete i sadržaja ekološke tematike u odgojno-obrazovnim sustavima i definiranje edukacijskih programa koji će se jednako kvalitetno moći provoditi i nakon završetka projekta s novim generacijama djece, učenika, srednjoškolaca i studenata projektnog područja, kaže Kostelić.

Prednost edukacijskog programa je što se planira provoditi suradnjom više institucija iz domene zaštite prirode pograničnog područja uz hrvatsko-slovensku granicu i uz sudjelovanje vanjskih stručnjaka u dijelovima programa koji to zahtijevaju radi osiguravanja visoke kvalitete realizacije.

Projektni partneri ovog EU projekta, uz Istarsku županiju, su Zavod Republike Slovenije za zaštitu prirode, Udruga BIOM iz Zagreba, udruga Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije iz Ljubljane, Univerza na Primorskem iz Kopra, Prirodoslovni muzej Rijeka, Javna ustanova Natura Histrica te Općina Kopar, a edukativne programe s obje strane granice osmislit će i provoditi oni projektni partneri koji već imaju značajna iskustva u takvim aktivnostima ili su i sami dio obrazovno-odgojnih sustava u svojoj zemlji poput Univerze na Primorskem i Prirodoslovnog muzeja Rijeka. Javna ustanova Natura Histrica se kao institucija za upravljanje Natura2000 područjima uključuje u provedbu praktičnih demonstracijskih aktivnosti u prirodi, a Istarska županija kao začetnik razvoja Znanstveno-edukacijskog centra Speleo kuća, zamišljenog kao inkubatora svih inicijativa popularizacije znanosti i zaštite prirode projektnog područja. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater