LABINSKO VIJEĆe

Dvojbena STUDIJA PRIHVATNIH KAPACITETA u turizmu grada Labina Silvano Vlačić: Studija je NEDOVRŠENA, površna i ne daje odgovore na ključne probleme


Silvano Vlačić iskusan je labinski poduzetnik i dugogodišnji vijećnik labinskog Gradskog vijeća u kojem je u ovom mandatu nositelj svoje liste. Nekada je u mladosti bio i turistički djelatnik pa ima iskustva i u turizmu, a i njihove tvrtke povezane su s turizmom. Na studiji prihvatnih kapaciteta u turizmu grada Labina koju je izradio Institut za turizam iz Zagreba, a nedavno je predstavljena na Gradskom vijeću te je sad poslana na 30-dnevnu javnu raspravu, Vlačić ima mnogobrojne primjedbe.

Vrlo dvojbene tvrdnje u studiji

- Studija je dobar zbroj i sistematizacija infrastrukturnih problema koje smo više manje i do sada znali kao što su ceste, parkiranje, odvodnja, voda, radna snaga, kaže Vlačić i dodaje da su navedene neke tvrdnje koje su po njemu vrlo dvojbene u smislu benefita i pozitivnih efekata za grad i građane.

- Za plaže se navodi mogućnost naplate ulaza, razdvajanje javnih od privatnih ,hotelskih ili kamp, plaža. To se nije pokazalo dobrim na mnogim primjerima u svijetu i kod nas, niti za domaće ljude a niti za goste koji ne borave u objektu sa zatvorenom plažom, tvrdi Vlačić.

U spomenutoj studiji se navodi da iako je problem prevelikoj izgrađenosti i neprimjerene gradnje nemoguće riješiti, daljnji rast broja stambenih objekata (apartmana) i njihovo širenje dogradnjom trebalo bi destimulirati mjerama koje bi poduzela jedinica lokalne samouprave.

- Samo jednom rečenicom bez ikakvog obrazloženja tvrde da je za Grad bolje imati hotelske goste, makar bili na All inclusive i praktično ništa ne trošili vani, nego goste u privatnom smještaju. Dajem komentar temeljem jednog medijskog napisa u stručnim novinama koji kaže da obiteljski smještaj počiva na privatnoj imovini pojedinaca i obitelji, a samo kroz poreze i paušalna davanja državi godišnje daje 400 milijuna kuna izravno, a da država u njega nije uložila ni jednu lipu. Dakle, bez obzira na trenutačne kapacitete od više od pola milijuna postelja u tom smještaju, prostora za njegov rast i dalje ima, čak i do dvostruko većeg broja od sadašnjeg. I to nije problem ako se turističkom destinacijom upravlja na pravi način, osmišljavaju razlozi dolaska, manifestacije, događanja koja će dovoditi goste cijelu godinu, kaže Vlačić.

Više troše gosti iz apartmana

Vlačić smatra da većina naših ljudi još uvijek iznajmljuje da bi školovali djecu, popravili nešto u kući ili stanu, promijeniti automobil... To je ipak kod nas prihod za podizanje standarda i ništa drugo.

- S druge strane, nisu dali osvrt na lokalne ugostitelje – restorane, kafiće, štandove, Ne pitaju se imaju li veću potrošnju gosti iz hotelskih ili apartmanskih smještaja. Daleko veću rade oni iz obiteljskih privatnih smještaja, radi čega se naši ugostitelji ni ne obaziru na brojke koje pune hoteli, ističe Vlačić. (B. Bi)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum