UMJETNICI MORAJU IMATI PARA

Društvo likovnih umjetnika Istre stalo u red onih koji tvrde da ih je Grad Pula zakinuo za novac. Iz Grada kažu da su dobili 90.000 kuna

| Autor: Marcello ROSANDA
S jedne od izložbi u organizaciji HDLU (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

S jedne od izložbi u organizaciji HDLU (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


"Sredstva koja smo dobili nisu nam dostatna za rad, za sve troškove koje u provedbi naših projekta moramo namiriti. Da bismo zadržali kvalitetu i podigli je na još viši nivo te uspješno nastavili promovirati naše članove i vizualnu umjetnost u Istri, potrebna su nam dodatna financijska sredstva", kazali su jučer iz Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre, krovne i najveće udruge istarskih likovnih umjetnika.

Požalili su se da ih je ove godine Grad Pula zakinuo za financiranje, i to za skoro 50 posto u odnosu na prethodne godine.

Inače, udruga je to koja je kroz povijest imala presudnu ulogu u kreiranju likovne scene Istre. Krenula je s radom 1987. godine, a među osnivačima nalazila su se iznimno ugledna umjetnička imena kao što su Martin Bizjak kao prvi predsjednik, Karlo i Vera Paliska, Ivan Obrovac, Fulvio Juričić, Jadranka Ostić, Eros Čakić, Bojan Šumonja, Robert Pauletta i Heda Gaertner. Prva tajnica udruge bila je Klara Udovičić.

Upravo zbog drastičnog smanjenja gradske pomoći javnim novcem, iz te udruge također tvrde da su nakon 35 godina neprekidnog djelovanja primorani tražiti nove izvore financiranja. Bio je to i zaključak njihove izborne skupštine održane u travnju ove godine, na temelju kojeg je Upravni odbor udruge donio neizbježnu odluku - nužno je pokrenuti inicijativu kojom će se, uz angažman svih članova, pokušati pronaći sredstva koja će osigurati nastavak i neometano provođenje projekata udruge.

"Osmislili smo stoga projekt uz pomoć kojeg će svaka fizička i pravna osoba koja donira udrugu dobiti poklon - rad naših umjetnika koji su se odazvali i ponudili jedan svoj rad za pomoć udruzi. Pozivamo sve zainteresirane građane i tvrtke koje žele potpomognuti rad HDLU-a Istre da nam se jave na našu službenu e-mail adresu istrehdlui2020@gmail.com ili pozivom na 098464741", poručili su, a mi smo poslali upit Gradu Puli, iz kojeg kažu da su Hrvatskom društvu likovnih umjetnika Istre dodijeljena sredstva za programe i projekte u 2022. godini u iznosu od ukupno 90 tisuća kuna.

"Programe i projekte Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre prijavljene na Javni poziv za financiranje programa i projekata u 2022. godini vrednovalo je nadležno Kulturno vijeće, a temeljem čega je donesena Odluka o financiranju", obrazložili su iz Grada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater