KORONI UNATOČ IPAK OBILJEŽEN U PULI

DAN KRAVATE: Od razredne kravate do umjetničkih inspiracija

| Autor: Glas Istre


Simbol hrvatskoga identiteta, kravata je istovremeno i simbol temeljnih ljudskih vrijednosti te sjajan primjer stvaralačke razmjene i prožimanja među raznim narodima koji su kroz povijest utjecali na njezin razvoj

Dana 18. listopada 2003. Arenu je ukrasila – kravata. Taj je važan trenutak ukorijenio "kravatu u Puli", a na taj se dan već godinama u Hrvatskoj i svijetu obilježava Dan kravate, čime se Hrvatska – "Domovina kravate" i Pula promoviraju u svjetskim razmjerima.

Kako su učenici interpretirali kravatu

Simbol hrvatskoga identiteta, kravata je istovremeno i simbol temeljnih ljudskih vrijednosti te sjajan primjer stvaralačke razmjene i prožimanja među raznim narodima koji su kroz povijest utjecali na njezin razvoj.

Kravata i mladi

Dan kravate već se tradicionalno godinama svečano obilježava u pojedinim pulskim školama te posebnim programom na razini grada u kojem sudjeluju i predstavnici Grada Pule i Istarske županije. Ove godine svečanost na razini grada nije upriličena zbog poznatih općih okolnosti i ograničenja, ali je Dan kravate ipak obilježen u nekoliko pulskih škola.

Kako su učenici interpretirali kravatu

U Gimnaziji Pula, na inicijativu prof. savjetnika Elizabete Pavlović, svaki razred sa svojim razrednikom kreirao je svoju "razrednu kravatu", a učenicima je preporučeno da u petak ili ponedjeljak (ovisno o danu on-line nastave) dođu u školu sa svezanom kravatom.

Fotografije i stihovi

- Pojedine učenice Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu prepoznale su kravatu kao izvor umjetničke inspiracije. Učenice Ana Kuhar, Sara Bradarić, Sandra Čelebić i Lea Šaravanja, uz mentorstvo knjižničarke Željke Kondić Dabo, tu su simboliku prikazale fotografijama i stihovima. O Danu kravate učenici su informirani i u osnovnim školama Centar i Monte Zaro. I ove godine u Puli kravatu su dobile biste Matka Laginje, Nikole Tesle, Mate Balote, te spomenik Jamesu Joyceu, kazao je Dino Bedrina, suradnik Academice Cravatice.

Dan kravate

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini