ČAROBNI OTOK

FOTO/Čuvena brijunska maslina stara 1.600 godina i ove sezone dala je plodove

| Autor: Erika FILIPLIĆ


Maslina stara 1.600 godina, koja se nalazi na Brijunima, i ove godine dala je svoje plodove na kušanje. Još jedna berba najstarije masline na tradicionalan način prošla je uspješno i zadovoljavajuće. Ono što je bilo potrebno za berbu bio je škalun kako bi došli do zadnjeg ploda na samom vrhu stabla masline i vreća-tobolac koja se objesi oko vrata i u koju se stavljaju ubrani plodovi.

Marno Milotić, ravnatelj Nacionalnog parka Brijuni, rekao nam je nešto više o samoj maslini te neke od razloga zašto je maslina preživjela toliko godina upravo na Brijunima.

"Nema znanstvene potkrijepe zašto je upravo ta maslina toliko godina opstala. Znamo da se osim ove masline najstarije nalaze na otoku Pagu kojima je su i analizama C14 spaljivanjem ugljika, dokazana je starost 500, 600 godina. A zašto se baš to događa na otocima da masline toliko preživljavaju, zaslužna je specifična klimatologija, djelovanje soli, sunca, koje čuva drvnu masu. Jer kod masline je specifična struktura koja konstantno trune u unutrašnjosti debla i zapravo, može se reći da je starija od najstarijeg uzorka koji se uzme, rekao je Milotić i objasnio da se starost masline ne može utvrditi po godovima, kao kod ostalih stabala, jer maslina nema godove, odnosno unutrašnjost od kuda je počela.

"Sigurno je da Brijuni imaju jednu od najpovoljnijih klima na Mediteranu. To uključuje vrlo blage zime, umjerena topla do vruća ljeta i specifičnu klimu koja se razlikuje od najbližeg kopna, Fažane i Pule, Vodnjana. Brijuni su začarani krug koji je omogućio neke specifične uvjete da organizmi prežive toliko dugo", kazao je ravnatelj NP Brijuni.

Bitno je naglasiti kako ova maslina nije tretirana u smislu dognojavanja, nema uporabe pesticida te je sve prirodni uzgoj. Što se tiče količine koju stablo rodi nije mjerljivo te se svake godine očekuje različita količina. U prosjeku može roditi manje od 50 kilograma.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater