PIŠE BORKA PETROVIĆ

Bilješka iz gradske svakodnevnice: POGLED - U LADONJE

Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Malo je onih koji su svjesni zelenila što nas okružuje. Palme su nam u gradu skoro pa nestale. Pojeo ih štetnik - palmin drvotoč. Izgled grada, u hortikulturnom smislu, nepovratno se mijenja. Nažalost. Sade se nova stabla, ali koliko se o tome promišlja, dalo bi se zapitati.

Nedavno sam se na rivi zagledala u relativno novu šetnicu - kameni puteljak s drvoredom. I doista, novoposađene ladonje prate drvored koji se proteže još od ulaza u Uljanik, no s jednom razlikom - ova su mala drvca, posađena uz zgrade, gotovo došla do prvoga kata. Rastu li brzinom kako se čini, još malo pa će stanari zgrada s prozora umjesto u more gledati u zelene krošnje. Hoće li im to smetati? Što ako se u njih nasele čvorci kao u Kolodvorskoj?

Vjerojatno će ih onda radnici Herculanee dobro potkresati. Možda i pretjerati, kao proljetos s drvećem kod Gradske knjižnice, kada su stabla više nalikovala na gole monstrume, nego na ponosne čokolatine, kako smo kao djeca zvali ova stabla.

Još je jedan problem oko ove sadnje - korijenje ladonja tako je jako da jednostavno drobi asfalt oko sebe. Učinile su to ladonje preko puta Titovog parka, ali i drugdje; učinit će vrlo vjerojatno i ovdje. Samo je pitanje vremena. A tada će stići vrijeme za novu rekonstrukciju rive. Možda će kamena staza tada, na radost šetača, biti nešto šira. U svakom zlu neko dobro.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini