propali pregovori

Štrajk upozorenja radnika cementare: "To je taj čisto kapitalistički pristup da uzmu što je više moguće"

| Autor: Jelena Milović
(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Štrajk upozorenja održali su danas u tvorničkom krugu i ispred ulaza u tvornicu radnici Calucema d.o.o., članovi Sindikata graditeljstva Hrvatske (SGH) od 8 do sati 12 sati. Štrajk upozorenja se provodi u svrhu promicanja gospodarskih i socijalnih interesa članova reprezentativnih sindikata i povećanje plaća te radi sklapanja izmjena Kolektivnog ugovora.

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Tijekom pregovora nije postignut dogovor, provedeni postupak mirenja završio je neuspješno 4. srpnja jer poslodavac nije prihvatio zahtjeve Sindikata za povećanje plaća u društvu Calucem d.o.o. te je radnicima preostao štrajk upozorenja, kao instrument sindikalne borbe.

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)Jasenka Vukšić (Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

- Poslodavci nisu još osvijestili otpor radnika i sad slijedi neko vrijeme osvještavanje s njihove strane i ozbiljnih razgovora, a možda i na dugoročnije razdoblje. Multinacionalne, strane tvrtke kakva je ova, imaju veliki interes da što veća dobit odlazi njima i manje se bave društvenom zajednicom i životom ljudi u Hrvatskoj.

To je taj čisto kapitalistički pristup da uzmu što je više moguće i oni će kalkulirati koliko je god moguće, odnosno do kad ćemo im mi to dopustiti, rekla je predsjednica SGH Jasenka Vukšić.

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

S visinom povećanja kojeg nudi poslodavac, Sindikat i radnici nisu zadovoljni, jer navode kako plaća ne prati inflaciju, što je nekada bio slučaj. Osim toga rezultati firme pokazuju da bi poslodavac mogao udovoljiti ovim zahtjevima, smatra Vukšić. Izravnavanje onog što se izgubilo u proteklih godina, često je spominjana rečenica na ovom skupu.

- Iskreno mi je žao da je do ovoga došlo, to nikome ne čini dobro, ali to je nešto što nam zakon omogućava i mi ćemo to iskoristiti. Nemamo pravo da kalkuliramo jer odgovaramo radnicima i njihovom interesu, dok su god oni iza nas tako će i biti, rekao je novinarima glavni sindikalni povjerenik SGH u Istracementu Lučano Peršić.

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)Lučano Peršić (Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Nezadovoljstvo se skupljalo godinama, istovremeno, planovi su sve veći, kao i zahtjevi, a uvjeti sve gori, veli nam.

- Na kraju je sve kulminiralo malim plaćama. Naš se rad ne može usporediti s nekim cementarama, jer mi imamo jako zahtjevan i težak tehnološki proces. To su visoke temperature, prašine, nema kojih sve štetnika nema. Stalno smo tome izloženi, opisuje povjerenik koji otkriva da je u pitanju je valorizacija radnika te stoga ne odustaju u pokušaju da poslodavci to shvate. Uprava ne želi razgovarati o osnovici, već govori o koeficijentima, pojašnjava on.

- Želimo uvjeriti naše zaposlenike, javnost i lokalnu zajednicu da Calucem ostaje predan razumijevanju potreba naših cijenjenih zaposlenika te aktivno surađujemo s predstavnicima sindikata kako bismo pronašli rješenje. Naš cilj je poticati pozitivno i suradničko radno okruženje u kojem se cijeli naš tim osjeća integriranim, predanim i adekvatno nagrađenim, bez ugrožavanja konkurentnosti tvrtke.

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Cijenimo strpljenje i razumijevanje naših zaposlenika i zajednice tijekom ovog razdoblja. Calucem je posvećen rješavanju trenutne situacije u dobroj vjeri i osiguravanju uspješnog nastavka našeg poslovanja, uputili su priopćenje medijima iz Uprave Calucema te zaključili kako su, iako su pregovori sa sindikatom zaključeni bez konačnog dogovora, otvoreni za daljnji dijalog s ciljem pronalaska rješenja trenutne situacije te se pregovori, po svemu sudeći, nastavljaju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter