pulske plaže

Danas je prvi dan ljeta, a sezona kupanja traje već neko vrijeme. Donosimo vam naš izbor najboljih plaža

| Autor: Mihael Stojanović


Obično svatko ima svoju omiljenu plažu na kojoj godinama gušta u kupanju i sunčanju, no možda je vrijeme za promijeniti lokaciju i isprobati nešto novo - stoga vam donosimo naš izbor plaža na Puljštini, pa možda vas potakne da ovog ljeta isprobate i neke nove-stare lokacije za opuštanje i uživanje u ljetnim radostima.

Štinjanske plaže

U Štinjanu, na Puntiželi, plaže smještene unutar jedinog kampa, pružaju odmor uz očaravajući pogled na Brijune. Omiljene među obiteljima s djecom zbog opuštene atmosfere i blizine bistroa, restorana i kafića, ove plaže nude savršen spoj opuštanja, dokolice i zabave. Plaža Vile, najpoznatija među njima, samo je jedna od mnogih prekrasnih plaža u nizu. Na samom početku kampa nalazi se plaža koju posjećuju turisti s kamperima, dok je plaža prije Vila popularna među lokalnim stanovništvom. Najljepše Vile, smještene u sredini ovog niza, privlače svojom atraktivnošću, stjenovitim dijelovima idealnim za sunčanje i blizinom bistroa koji nudi napitke, brzu hranu i lijep pogled na Brijune odnosno obližnji Jerolim.

(Snimio Mihael Stojanović)Štinjanska plaža (Snimio Mihael Stojanović)

(Snimio Mihael Stojanović)Plaža do Vila (Snimio Mihael Stojanović)

Svega 15 minuta hoda od Vila dolazimo do plaža na kojima je manji broj posjetitelja, s "kulturom slobodnog tijela" označenu njemačkim akronimom FKK (Freikörperkultur), odnosno naturističke plaže. Nakon njih, možemo često vidjeti plaže koje privlače mlade posjetitelje koji dolaze odmarati nakon festivala jer se nalaze gotovo tik do tvrđave Punta Christo, a jedna od njih je i ucrtana na karte - plaža Proština. Ispod fortifikacijskog sustava bivših austrougarskih bitnica nalazi se prava avanturistička obala, do koje se najlakše dolazi iz smjera štinjanskog kamenoloma. Ova lokacija je idealna za sve kojima nije problem pješačiti po neuređenom terenu. Predivna borova šuma koja se prostire uz obalu nudi hlad i stvara ugodnu atmosferu za šetnje i istraživanje, no kupači trebaju pripaziti s ručnicima, jer smola se teško uklanja.

(Snimio Mihael Stojanović)Plaža Villa (Snimio Mihael Stojanović)

Ambrela

Smještena na Verudeli, plaža Ambrela nagrađena je Plavom zastavom, simbolom čistoće i kvalitete. Osim kupanja i sunčanja, plaža Ambrela ima i četiri ugostiteljska objekta unutar 500 metara: dva kafića, jedan bistro i jedan hotel koji nudi usluge svim posjetiteljima. Posebnost plaže Ambrela je njezin plitki ulaz u more, što je čini idealnom za djecu i osobe koje nisu vješti plivači. Tijekom ljeta plaža je opremljena tuševima, WC-om, kabinama za presvlačenje, a nudi i dodatne turističke sadržaje poput Wibita, pedalina, ležaljki i drugog. Čisto more i ljetni sadržaji čine plažu Ambrela privlačnim izborom. Pored Ambrele nalazi se i naturistička plaža, pa tko želi osunčati sve dijelove tijela, ima i tu priliku.

(Snimio Mihael Stojanović)Plaža Ambrela (Snimio Mihael Stojanović)

Plaža Svjetionik

Stjenovita plaža, poznata je po bistrom moru te svjetioniku iz 19. stoljeća, a posebno je zanimljiv preuređeni restoran na rubu litice. Valja obratiti pozornost na ježeve pri ulasku u more. Plaža je savršena za one koji žele miran boravak uz more bez prevelike gužve, a nadomak je i restoran na vrhu litice uz standardnu eno i gastro ponudu. Ova plaža je zabilježena na mapama i s 96 recenzija ima ocjenu s prosjekom od 4.5.

(Snimio Mihael Stojanović)Plaža pored svjetionika (Snimio Mihael Stojanović)

(Snimio Mihael Stojanović)(Snimio Mihael Stojanović)

Zlatne stijene

Za razliku od nekih drugih popularnih plaža, Zlatne stijene pružaju mirniji i opušteniji ambijent i neki od dijelova manje su posjećeni što ih čini savršenim mjestom za one koji žele pobjeći od gužve i uživati u tišini prirode i suncu. Ovdje možete pronaći mjesto za sunčanje i čitanje knjige bez ometanja. Stjenovita obala i okolne stijene nude sjajne prilike za ljude slobodnog duha te su idealne za one koji vole skakati u more i roniti. U blizini se nalaze kafići s pristupačnijim cijenama.

(Snimio Mihael Stojanović)Zlatne stijene (Snimio Mihael Stojanović)

Galebove stijene

Ovaj stjenoviti predio postao je popularno odredište među ljubiteljima adrenalinskih sportova, ali i onima koji traže mir i netaknutu prirodu. Galebove stijene (ili golubove, jer se na talijanskom jeziku nazivaju Grotta di colomba) su omiljeno mjesto za skakanje s visokih litica, što je prepoznalo mnoštvo turista kao pravu adrenalinsku atrakciju.

(Snimio Mihael Stojanović)Pogled na Galebove stijene (Snimio Mihael Stojanović)

Šumski predio koji se prostire tik do mora sjajan je zaklon od sunca, a tu je i nadaleko poznata pećina, u koju se ulazi morskim putem, gdje je svojedobno obitavala sredozemna medvjedica. Danas nema sredozemne medvjedice, no u špilju često zalaze plivači, ronioci, veslači s kajacima ili SUP-ovima. U blizini nema ugostiteljskih objekata, a Galebove stijene, iako privlače brojne posjetitelje, i dalje su pravi biser netaknute prirode.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter