povorka ponosa na gradskim ulicama

Sutra će zbog Pula Pridea ove ulice biti zatvorene za promet

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Arhiva Glasa Istre)

Ilustracija (Arhiva Glasa Istre)


Sutra, 22. lipnja u organizaciji udruge Proces održava se prva pulska Povorka ponosa. Okupljanje sudionika povorke započinje u 18 sati na trgu Portarata, a sama povorka započinje svoj put po centru grada u 19 sati.

Povorka će se kretati od trga Poratrata ulicom Sergijevaca do Foruma, zatim Kandlerovom i Carrarinom ulicom do pulskog Circola , Zajednice Talijana Pula. U Circolu u 20.45 sati čitanjem proglasa prve pulske Povorke ponosa započinje službeni program koji se nastavlja nastupom kolektiva Drum 'n' Bijes, koncertom benda ŽEN i nastupima DJ kolektiva Zbeletron i DJ Peza.

Udruga Proces kao organizator ove prosvjedne povorke te službenog programa povorku osigurava vlastitim redarima, a službeni program u Circolu zaštitarskom službom. Prije, za vrijeme i poslije povorke u cijeloj Puli bit će prisutan veliki broj policijskih službenika koji osiguravaju dodatan stupanj sigurnosti svih sudionika.

Iz istog razloga pulska policija zatvorit će određene prometnice te stoga poziva građane da koriste alternativne pravce kretanja. Za promet će biti zatvorene sljedeće ulice: od 15 do 20 sati prometna policija zatvorit će ulicu na dijelu Laginjine ulice i Giardina, odnosno od raskrižja Laginjine ulice s Anticovom i Smareglinom ulicom do raskrižja Giardina sa Zagrebačkom ulicom, a povremeno će se propuštati autobusi javnog gradskog prijevoza, te od 18 do 20:30 sati promet će biti zaustavljen u Carrarinoj ulici, Amfiteatarskoj ulici, Ulici Sv. Ivana, Castropoli, Kandlerovoj ulici i Ulici Dubrovačke bratovštine od raskrižja s Istarskom ulicom do raskrižja s prethodno navedenim ulicama. Policija poziva građane da poštuju upute i smjernice policijskih službenika u prometu i na lokacijama održavanja javnog okupljanja kako bi prvi Pula Pride protekao, sa sigurnosnog aspekta, u najboljem redu.

Na ulazu u Circolo zaštitarska služba pregledavat će sve koji ulaze na službeni program. Sudionike povorke molimo da ne konzumiraju alkohol za vrijeme povorke te da u Circolo ne unose oružje, staklene i metalne boce, predmete koji se mogu koristiti kao projektili, te kišobrane.

Udruga Proces kao organizator Povorke ponosa moli sve sudionike da pri dolasku te odlasku sa Povorke ponosa i službenog programa ne ističu obilježja pripadnosti LGBTIQ+ zajednici, da se drže u manjim grupama te da svojim prijateljima i obiteljima jave svoj plan kretanja. Također, organizatori mole sve sudionike da sve incidente prijave redarima, zaštitarskoj službi ili policiji te da incidente snime mobitelom, ako je moguće, kako bi se počinitelji lakše identificirali.

Cilj povorke je podignuti vidljivost LGBTIQ+ osoba i izboriti se za jednakopravnost LGBTIQ+ osoba, ali i svih onih koji se često nalaze na marginama društva, te svih onih kojima se stečena prava pokušavaju oduzeti. Pula Pride solidaran je i feministički prosvjed koji ističe važnost borbe za ravnopravnost žena, jednakopravnost pripadnika LGBTIQ+ zajednice i borbe za pravdu pripadnika nacionalnih manjina. Nažalost, još uvijek je za takvo što potrebno poduzimati visoke mjere opreza. Stoga, organizatori pozivaju sve sudionike na suradnju i na oprez, a građane grada Pule na poštovanje policijskih smjernica i poštovanje demokratskog prava javnog okupljanja sudionika prve pulske Povorke ponosa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter