Šareno, bučno, dinamično i skupo...

FOTO / Bili smo u điru po pulskom mrkatu: "Turisti se samo naslikavaju pored štandova, a malo kupuju"

| Autor: Jelena Milović
(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)

(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)


Šareno, bučno i dinamično ovih je dana na pulskoj tržnici, koja živi neki svoj unutarnji život. U hladovini krošanja kao da se nalaze i oni koji su olakšanje od neumoljivog sunca pronašli upravo na ovom mjestu. Jer, kako nam se požalio jedan od prodavača, slika u ovom slučaju ne govori tisuću riječi.

(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)

- Naslikavaju se pored štandova, a malo kupuju. Pad je u odnosu na prodaju protekle godine, i 60 posto, veli nam on i poručuje da to svakako istaknemo. Smatra da su putnici namjernici na pulskoj tržnici, a posebice stranci, ovdje više zbog forme nego zbog sadržaja. A cijene su raznolike. Vrlo je važno reći i da su one u Puli od - do; ima jeftinijih pa sve do onih skupljih. Percepcija da je pulska tržnica najskuplja u Hrvatskoj, loša je i pogrešna, smatra jedna prodavačica kojoj je zasmetalo da se o našoj tržnici uvijek piše na taj način.

- Ovdje imate salatu od dva eura pa sve do pet, ali uvijek se istakne ova najskuplja, komentira nam u prolazu. Cijene i jesu različite te ne posve ujednačene, a ponuda je poprilična. Domaću rajčicu može se pronaći za tri eura po kilogramu, a mahune po šest. Na tržnicu su nam stigle i sočne lubenice, a na jednom štandu nam vele da se mogu kupiti za 2,5 eura po kilogramu. Trešnje su po pet, dinje po 3,5 eura za kilogram, a male, slatke kruške po tri eura. Krastavce možete kupiti za dva eura, marelice po četiri, a višnje po šest eura.

(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)

Svježe lisičarke prodaju se po pet eura, dok su svježi vrganji, koji su se do trenutka kad smo porazgovarali s prodavačem već prodale - 10 eura. Sadnice začinskih bilja prodaju se po pet eura, a među njima su: bosiljak, planinski bosiljak, ruda, origano, lavanda i mažuran.

(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)

Po cijeni od 1,5 euro može se pronaći manja sadnica mažurana, timijan i ljupčac. Nekima posebno omiljene smokve mogle su se kupiti za osam eura po kilogramu, koliko je i bijelo grožđe, ali pouzdano znamo da je smokvama cijena na nekim mjestima i puno veća. I premda tržnica vrvi ljudima, prodavači su navikli da im se štandovi brže prazne i da posjetitelji više kupuju nego razgledavaju. Kako je sezona na samom početku, nadaju se da će neki sljedeći turisti imati upravo takve navike.

(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)

Ribarnica je također dinamična, a interesa za ribljim menijem svakako ima; sudeći po viđenom. Cijene su i ovdje raznolike, a navodimo samo nekoliko od velike ponude. Orada i brancin mogu se kupiti po 12, ali i 14 eura za kilogram, a fileti orade za 16 eura. Folpi su po deset eura, kapesante po 15, ali ih ima i za 22 eura. Kozice su na pulskoj ribarnici po 16, ali i po 21 ili 22 eura, a škampi po 33 eura. Losos je po 24 eura za kilogram, a lignje po deset eura.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter