OŠ Kaštanjer najbolja u zdravoj prehrani

Pulski učenici znaju spojiti dobar film i zdrave grickalice

| Autor: Vanesa Begić
U OŠ Kaštanjer tijekom godine provode brojne ekoakcije (Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

U OŠ Kaštanjer tijekom godine provode brojne ekoakcije (Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Projekt učenika i nastavnika pulske Osnovne škole Kaštanjer proglašen je najboljim u kategoriji "Zdrava prehrana" u okviru projekta ekoLucija 101 koji je organizirao portal srednja.hr s partnerima. Ukupno je bilo prijavljeno 67 osnovnih i srednjih škola iz svih krajeva Hrvatske, a nagrade su dodijeljivane u pet kategorija: ekologija i promet, zdrava prehrana, školski vrtovi, recikliranje i odvajanje otpada te edukacija učenika.

Dva u jedan

Kako je navedeno u obrazloženju ove nagrade, "spajanjem dvaju projekata "Kino u Kaštanjeru" i "Grickaj zdravo", ostvarili su osnovni cilj, a to je promicanje hrvatske, europske i svjetske kinematografije u svrhu spoznavanja različitih kultura, običaja i jezika, kao i promicanje zdravih prehrambenih navika s povećanjem udjela voća, povrća i orašastih plodova, odnosno promicanje važnosti zdrave prehrane za zdravlje djeteta u razvoju. Svaka osmišljena grickalica i odabir filma tematski je bio povezan s obilježavanjem značajnih datuma s kojima se učenike upoznavalo". Voditeljice projekata bile su učiteljice Anita Stipić i Tina Kovačić.

Projekt ekoLucija 101 provodi portal srednja.hr, a partneri projekta su Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) iz Zagreba i Stemi. Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije.

Sedam koraka

Osnovna škola Kaštanjer ovih je dana obnovila i status Ekoškole.

- Ispunjavanjem svih zadanih sedam koraka eko-škole u ovoj školskoj godini ostvareni su uvjeti za dobivanje brončanog statusa Ekoškole. Sve ekoaktivnosti koje su se provodile - akcije, sadnje biljaka, sadnica drveća/voćaka, briga o okolišu, održavanje čistoće, uređenje vrta i gredica, kompost, recikliranje, skupljanje čepova i baterija, postavljanje meteorološke stanice i aparata za mjerenje čistoće zraka u učionici, očuvanje pčela, eko-patrola, eko-projekti i u konačnici objedinjene aktivnosti u Ekodanu na temu Klimatske promjene s angažiranim, proaktivnim postupcima "marš protiv klimatskih promjena" - prepoznate su kao aktivnosti odgovornog odnosa prema prirodi, educiranja, promišljanja i inovativnog rješavanja ekološke problematike.

Čestitke svima, učenicima i učiteljima, tehničkom osoblju i koordinatoricama projekta Jeleni Bugarski, učiteljici prirode i biologije i Nadi Crnković, ravnateljici, vele iz Udruge Lijepa Naša koordinatora programa Ekoškole.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter