veliki bucanj

VIDEO / U moru kod Splendida snimljena najveća koštunjača na svijetu - istovremeno pliva i bočno i kružno

| Autor: Glas Istre
(Wikimedia Commons)

(Wikimedia Commons)


Zoolozi dr. Christian König i njegova supruga Kerstin su ovog tjedna kod hotela Splendid uočili neobičan prizor koji su promptno proslijedili kolegama iz pulskog Aquariuma. Naime, na snimci se vidi leđna peraja ribe za koju iz Aquariuma pretpostavljaju da pripada najvećoj koštunjači na svijetu - velikom bucnju (Mula mula).

Peraja veliko bucnja pokreće se ritmičkim oscilacijama što mu omogućava da istovremeno pliva i bočno i kružo, za razliku od peraje morskog psa koja je nepomična i kruta.

Veliki bucanj je authotona jadranska vrsta, a na sjever Jadrana najčešće dolazi u potrazi za hranom - meduzama, zooplanktonom i beskralježnjacima. Preferira otvorene oceane, a naseljava i umjerene i tropske vode diljem svijeta. "Boravi" na dubini od 200 metara, a na površinu izranja na čišćenje od parazita u čemu "asistiraju" ribe čistači i ptice, ali i kako bi se nahranio.

Zbog veličine može djelovati zatrašujuće, ali je ustvari potpuno bezopasan, a od 2011. godine se prema IUCN-u ubraja u ugrožene vrste kategorije VU (osjetljive vrste).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum