Nedostaje li puljanima građanske hrabrosti?

Adrijana Cvrtila: Iako je Grad Pula prijatelj zviždača, od strane građana za sada nije zaprimljena niti jedna prijava nepravilnosti

| Autor: Jelena Milović
(Privatna arhiva)

(Privatna arhiva)


Udruga Pomak objavila je »Priručnik za prijavitelje nepravilnosti« u kojem je sadržan potreban alat za »zviždače«. Ovaj alat ukazuje na pravne korake koje je potrebno poduzeti da bi stekli status prijavitelja nepravilnosti. Naime, u udruzi Pomak smatraju da je pred hrvatskim društvom dugotrajna politička i društvena borba da se korupcija i kriminal prikažu kao najveće zlo.

Onda, kad će biti dodijeljeno prvo javno priznanje prijavitelju nepravilnosti, to će biti znak da smo kao društvo zreli za borbu protiv kriminala i korupcije, smatraju oni. Inače, ovaj se Priručnik može besplatno preuzeti na web stranici udruge, a poveznica se može pronaći na službenim stranicama Grada Pule. Projekt udruge Pomak naziva »Pomaknimo Hrvatsku – stvorimo poticajno okruženje za zviždače« iz Programa Impact4Values financiran je sredstvima Europske unije. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Grad prijatelj zviždača

Ugovor o donaciji između Grada Pule i spomenute Udruge kojim je Grad dodijelio tisuću eura za besplatno pravno savjetovanje bez imovinskog cenzusa za sve prijavitelje nepravilnosti, odnosno zviždače u Republici Hrvatskoj, potpisan je u siječnju ove godine. Tada je pojašnjeno da su ovoj gradskoj upravi transparentnost, prisutnost i jačanje civilnog društva te apsolutno otvaranje svih onih tema koje su možda bile nepoznate, iznimno važne. Pula je postala grad prijatelj zviždača, istaknuo je tada gradonačelnik Filip Zoričić, a nas je zanimalo je li ova inicijativa dala plodove i kako su građani na nju odgovorili.

Predsjednica Udruge Pomak, Adrijana Cvrtila, smatra da su zviždači u Hrvatskoj marginalizirana skupina i prepušteni individualnim inicijativama. Kako to ne bi trebalo biti tako, smatra Cvrtila, koja je i sama doživjela nepravednu sudbinu zviždača, postavlja se pitanje na koji način to najbolje postići.

(Privatna arhiva)(Privatna arhiva)

- Ovaj problem jest kroničan za naše društvo te naša akcija nije usmjerena ka rješavanju baš svih problema prijavitelja nepravilnosti, ali je usmjerena k davanju pragmatičnih i bržih rješenja, koja bi možda u budućnosti mogla i postati dugoročna. Usmjerena je i k osiguravanju podrške za prijavitelje nepravilnosti i ukupno, aktivaciji različitih dionika na lokalnim razinama i smanjenju korupcije u društvu«, navela je Cvrtila.

Iako je potpisan ugovor s Gradom Pulom, iz njega prema udruzi Pomak od strane građana nije za sada zaprimljena niti jedna prijava nepravilnosti sukladno Zakonu o zaštiti prijavitelja nepravilnosti. »Javilo nam se nekoliko osoba s područja Grada Pule s radno pravnim dilemama što smo uspješno riješili. E-book »Priručnik za prijavitelje nepravilnosti« je dostupan na poveznici https://udrugapomak.hr/skini-prirucnik-za-prijavitelje-nepravilnosti/, a i ovim putem pozivamo sve one kojima je potreban da ga preuzmu. Priručnik je zasada, prema evidenciji, preuzelo više od stotinjak osoba s mrežne stranice udruge Pomak, saznajemo od predsjednice.

Srce društva

Budući da je za ovakve aktivnosti iznimno važno biti u medijima, jer ima i onih koji ni ne znaju za Priručnik te na koji način bi njima, eventualno, bio koristan, veća je vidljivost uvijek dobro došla, smatra Cvrtila.

- Upravo su udruge ‘srce ovog društva’ i te koje čine jako važnu ulogu za građane, jer pružaju one usluge koje im država nije omogućila. U našem slučaju radi se o zviždačima koji su hrabri borci protiv korupcije i ponos su svake države. No, nažalost, u Hrvatskoj su zviždači zanemareni, stigmatizirani, nevidljivi i teško zapošljivi. U Hrvatskoj političari u teoriji podržavaju borbu protiv korupcije, no u praksi to nije baš uvijek tako pa se često puta dogodi da zviždači kao radnici nisu dobro došli u gradske i državne službe. Nadalje, često puta i privatne tvrtke ovise o politici tako da niti oni ne zapošljavaju zviždače. I tako zviždači postaju »nevidljivi u društvu«, egzistencijalno ugroženi, često i narušenog zdravlja, opisuje Cvrtila.

Prema nekim od najčešćih pitanja koja građani postavljaju i razloga zbog kojih se javljaju udruzi, ukratko uslugu koju pruža udriga možemo opisati dobivanjem informacija o kanalima prijave nepravilnosti.

(Privatna arhiva)(Privatna arhiva)

- Zanima ih i kako mogu prijaviti nepravilnosti te na koji način mogu ostvariti pravo na besplatno pravno savjetovanje. Često nam se obraćaju i s pritužbama na nepravedne, skupe i dugotrajne sudske postupke. Gotovo uvijek se događa da prijavitelj nepravilnosti ukaže na nepravilnost kod poslodavca te zatim ubrzo dobije otkaz.

Nakon toga ga poslodavac pokušava diskreditirati tj. prikazati kao neodgovornog radnika koji je zbog svojih radnih propusta ostao bez posla. Nakon toga slijede dugotrajni sudski (parnični i kazneni) postupci sa iznimno visokim odvjetničkim odnosno sudskim troškovima koje često prijavitelj nepravilnosti ne može platiti, skoro očekivano opisuje slijed događaja naša sugovornica. Čini se da gotovo u svemu, pa bez iznimke i u ovome, postoje neki obrasci koji se učestalo ponavljaju, a odnose se na praksu nepravilnosti.

Nesklad s EU direktivom

Koliko je država spremna uhvatiti se u koštac s time, Cvrtila smatra kako se Hrvatska, nažalost, minimalistički uskladila s EU direktivom te tako nemaju svi prijavitelji nepravilnosti pravo na besplatnu pravnu pomoć.

- S druge strane poslodavci (državne i gradske službe) javnim se novcem »bore« protiv zviždača u sudskim postupcima. U slučajevima u kojima netko prijavi nepravilnosti, postoje direktne, ali i indirektne prijetnji za zaposlenika, a često se radi o kombinacijama tj. o »perfidnim igricama« poslodavca na način da pokušavaju diskreditirati prijavitelja nepravilnosti pokušavajući ga prikazati lošim radnikom, prijavljujući ga kazneno za klevetu i razna druga djela kako bi ga psihički i materijalno iscrpljivali, opisuje nam predsjednica udruge.

Prijavitelji nepravilnosti doista su hrabri borci koji najčešće ostaju bez posla, pa kako onda motivirati građane da, unatoč tom potencijalnom i izvjesnom ishodu, ipak pronađu građanske hrabrosti da prijave nepravilnosti, upitali smo je.

(Privatna arhiva)(Privatna arhiva)

- Kao društvo moramo shvatiti da je važno izaći iz svoje »zone komfora« i suprotstaviti se korupciji. Biti pasivni promatrač dovodi do povećanja razine korupcije u državi i generalno će nam svima biti lošije. Udruga Pomak je upravo zato pokrenula početkom godine samostalni projekt »Grad prijatelj zviždača« koji su financijski podržali Grad Pula i Grad Varaždin te Općina Pirovac, sve kako bismo zajedno stvorili poticajnije okruženje za zviždače. To je izuzetno važno upravo u dijelu skupljanja hrabrosti za prijavljivanje nepravilnosti«, naglašava i smatra kako bi se projektu trebali priključiti i ostali gradovi u Hrvatskoj.

Zbog svega opisanog teško se oteti dojmu da pomaci idu previše sporo, a problemi ne jenjavaju.

- Pomaci su mali, no upornim pristupom i zagovaranjem promjena ipak je moguće ostvariti poticajnije okruženje za zviždače. Ono što je nužno za Hrvatsku jest izmjena Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti kojim je potrebno omogućiti besplatnu pravnu pomoć svim prijaviteljima nepravilnosti bez imovinskog cenzusa. Također je nužno osnovati Fond za zviždače kojim bi im se pružila financijska podrška za vrijeme trajanja sudskih postupaka. Samo s ovakvim mjerama možemo smanjiti korupciju u Hrvatskoj i podržati hrabre zviždače, smatra Cvrtila.

Status prijavitelja

»Priručnik za prijavitelje nepravilnosti« udruge Pomak potreban je alat za »zviždače« koji im ukazuje na pravne korake koje je potrebno poduzeti da bi stekli status prijavitelja nepravilnosti.

- Udruga Pomak smatra da je pred hrvatskim društvom dugotrajna politička i društvena borba da se korupcija i kriminal prikažu kao najveće zlo. Onda, kada će biti dodijeljeno prvo javno priznanje prijavitelju nepravilnosti, to će biti znak da smo kao društvo zreli za borbu protiv kriminala i korupcije, ističe još jednom.

(Privatna arhiva)(Privatna arhiva)

Priručnik se besplatno može preuzeti na web stranici udruge Pomak na slijedećoj poveznici: https://udrugapomak.hr/skini-prirucnik-za-prijavitelje-nepravilnosti/ Osim Priručnika, tu je važna i uloga same udruge Pomak, koja pruža podršku građanima u primicanju dobrog upravljanja i rada.

- Udruga Pomak provela je nekoliko EU projekata kojima smo omogućili besplatno pravno savjetovanje, besplatno psihosocijalno savjetovanje, razne edukativne e-knjige, okrugli stolovi te svakodnevno telefonski pružamo podršku građanima koji nam se obrate. Pozivamo građane i da popune anketu o korupciji koja se nalazi na FB stranici udruge Pomak.

Ovim putem pozivamo i druge gradove da podrže prijavitelje nepravilnosti i postanu »Grad prijatelj zviždača«. Bitno je naglasiti da su odvjetnički troškovi izuzetno visoki te ih nezaposleni zviždači ne mogu sami platiti, zaključuje Cvrila.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter