Poziv građanima na izlazak u prirodu

Mjesni odbor Gregovica bogatim programom slavi Dan planeta Zemlje: Radionice, koncerti, izložba, rekreacija, eko akcija…

| Autor: Tea Tidić
Šumica Gregovica u Puli (Foto: MO Gregovica)

Šumica Gregovica u Puli (Foto: MO Gregovica)


Već treću godinu za redom Mjesni odbor Gregovica organizira ovog vikenda višednevnu manifestaciju "Zeleno srce grada", povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje, s ciljem da se povežu tri zelene zone MO Gregovice: Urbani vrtovi, Šumica Gregovica i Pragrande.

- Zbog upozorenja znanstvenika da je naša civilizacija krenula putem samouništenja, ideja obilježavanja Dana planeta Zemlje prvi je put u svijetu predstavljena 1969., no službeno se obilježava od 1992. kada je na Konferenciji Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru usvojen program za promicanje održivog razvoja.

U Hrvatskoj se obilježava od 1990., a u Puli i Istri od 1994. godine, kad su ga Lumeni Gimnazije Pula na originalan način prvi put organizirali s ciljem da ukažu na uzroke i posljedice ekološke krize te potaknu ekološku svijest i djelovanje svojih sugrađana i time stvorili tradiciju koja traje već 31. godinu.

Klimatske promjene koje nam pokazuju kako svojim potrošačkim stilom života, prvenstveno korištenjem fosilnih goriva i nebrigom za okoliš, podižemo globalnu temperaturu, stvaramo klimatske ekstreme, zagađujemo vodu, zrak, tlo i vlastitu hranu, uništavamo šume i bioraznolikost te gušimo Zemlju otpadom, kradući budućnost našoj djeci... traže našu hitnu i kontinuiranu akciju, a Mjesni odbor Gregovica ovim programom u prilogu daje svoj doprinos tome, ističe prof. Teodora Beletić uime Mjesnog odbora Gregovica.

- S porukom Mahatme Gandhia da "Zemlja ima sasvim dovoljno za potrebe svakog čovjeka, ali ne i za njegovu pohlepu" te da je Bolji svijet moguć, ali i da sami trebamo biti promjena koju želimo vidjeti, stoga pozivamo sve građane da nam se pridruže i doprinesu boljoj budućnosti svih, kaže Beletić.

Program je počeo u petak permakulturnom radionicom za građane u Društvenom urbanom vrtu Gregovica.

Danas, u 10 sati u Mjesnom odboru Gregovica na adresi Mutilska 44, Teodora Beletić će građanima govoriti na temu "Zašto Dan planeta Zemlje", nakon čega nastupa zbor Cantus Populi, a bit će tu i Udruga cerebralne paralize Istarske županije sa štandom na kojem će se prikupljati sredstva za rehabilitaciju Valenta Hrvatina. Također, najavljeno je mjerenje krvnog tlaka, zvučna kupka u izvedbi Tanje Devernay "Zvukovi za Zemlju" te izložba "EKO poruke mladih odraslima" Lumena pulske Gimnazije pod vodstvom prof. Teodore Beletić. U 10.30 sati na Stazi jabuka svi koji žele mogu se pridružiti akciji čišćenja "Rezolucija Zemlja" uz podršku Zelene Istre, a predviđena je i šetnja Stazom jabuka.

Na sportskom igralištu Pragrande u nedjelju u 15.30 sati održat će se treći po redu Košarkaški turnir U-13, za igrače rođene 2011. i mlađe. Sudjeluju KK Pula, KK Medulin, KK Pazin i KK Stoja Pula 1981.

U ponedjeljak, 22. travnja, od 10 do 13 sati u šumici Gregovica održat će se edukativna radionica za vrtiće "Kukci, čudnovata mala bića", zatim je najavljena sadnja badema gdje će sudjelovati učenici 2. i 3. razreda Osnovne škole Giuseppine Martinuzzi, a svoje glazbeno umijeće prezentirati će učenici pulske Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova koncertom u "Zelenoj dvorani" za osnovnoškolce.

Od 10 do 14.30 sati, na Pragrandeu, u urbanom voćnjaku u blizini igrališta, tradicionalno će se posaditi deset stabala, a tu će biti učenici i profesori Eko škole Gimnazija Pula, Tehničke škole, Ekonomske škole, Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu i OŠ Veruda, uz pomoć djelatnika Herculanee. Stabla doniraju Grad Pula, ACT fondacija Hrvatska i učenici Gimnazija Pula.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom