danas na fratarskom

FOTOGALERIJA / Bili smo na akciji čišćenja otoka i otkrili što kažu izviđači koji su udruženim snagama uredili omiljenu destinaciju Puležana

| Autor: Mihael Stojanović


Danas je Fratarski otok ponovno oživio uz tradicionalnu akciju čišćenja koja je organizirana u suradnji s Odredom izviđača pomoraca "Uljanik".

Matija Ivetić, voditelj kampa Veruda, predstavio je akciju, ističući njezinu važnost povodom Dana planeta Zemlje, dok je Helena Džin, predsjednica Odreda izviđača pomoraca Uljanik, detaljno opisala motivaciju i aktivnosti izviđača.

Nakon marljivog čišćenja grana drveća, maslinika i otpada, više od 30 sudionika uživalo je u zajedničkom  roštilju.

"Posjetitelji ovog odmarališta ne dolaze na Fratarski samo zbog izuzetno povoljnih cijena, samo 3 eura za noćenje i 4 eura za šator, već i zbog jedinstvenog iskustva koje ovaj otok nudi. Dugo se širila priča o tome da ljudi iznajmljuju svoje kuće i stanove turistima te se presele na otok, no rijetko tko ostaje ovdje punih 30 dana za redom (samo 210 eura za cijeli mjesec, op.a.)", Matija Ivetić time je demantirao takve tvrdnje, naglašavajući da pristupačnost cijena čini Fratarski kamp izuzetno primamljivim. Najavio je da kamp započinje s radom od 7. lipnja, a u svibnju počinje košnja 15 hektara otoka koja traje nepuna tri tjedna, a današnja akcija dio je prvih priprema prije otvorenja. 

Današnje prve pripreme

"Jedna ekipa se posvećuje skupljanju grana koje su posljedica zimskog nevremena, dok druga ekipa skuplja grane od maslina. Također, redovito mijenjamo stolove i stolice od drva svake godine kako bismo izbjegli opasnost od grinja. Tijekom čišćenja, također pronalazimo različite vrste otpada, uključujući plastiku. 28. travnja planirana je akcija čišćenja u suradnji s Klubom podvodnih aktivnosti Uljanik i drugim ronilačkim klubovima. Uobičajeno, tijekom ovakvih akcija pronalazimo različite vrste otpada, posebno automobilske gume", navodi Ivetić.

Tradicionalni gosti otoka - izviđači

Helena Džin, predsjednica Odreda izviđača pomoraca Uljanik objašvanja razlog akcije čišćenja otoka.

-Tradicionalno, uoči Dana planeta Zemlje dolazimo čistiti Fratarski otok kako bismo ga pripremili za novu sezonu i uljepšali ga za sve građane i posjetitelje koji ovdje borave. Odred izviđača pomoraca Uljanik ima dugu povijest, osnovan je 1984. godine. Osobno sam se pridružila izviđačima 1999. godine te već 25 godina aktivno sudjelujem u njihovim aktivnostima.

-Na otoku nas je trenutno tridesetak, ali u odredu ukupno brojimo pedesetak članova. To su djeca uzrasta od prvog osnovne škole do trećeg razreda srednje škole. Aktivnosti provodimo prema planu Saveza izviđača Hrvatske, a uz to uključuju dio pomorskog programa jer smo pomorci.

Većinom su to aktivnosti na otvorenom, usmjerene prema snalaženju u svakodnevnom životu, na kvalitetno provođenje vremena djece te snalaženja u prirodi što je dio neformalnog obrazovanja potrebnog djeci u današnje vrijeme digitalnog života, pojašnjava Džin. Cilj nam je pripremiti otok za novu sezonu i učiniti ga ljepšim za sve one koji dolaze ovdje boraviti. Kroz naše aktivnosti, mladi stječu neophodne vještine za svakodnevni život, ali i ljubav prema prirodi i pomorskim vrijednostima. Moto izviđača je učiniti svijet boljim mjestom zaključuje Džin.

Iskustva i druženja mladih izviđača


Srednjoškolka Vanja je u pulskim izviđačima već osam godina.

- Svake godine dolazimo na Fratarski kako bismo čistili smeće i zaista skupljamo puno otpada. Uključila sam se u izviđače radi praktičnog iskustva, druženja, prijateljstva i stvarno sam naučila puno toga na zabavan način.

Tin je član već nešto više od godinu dana i jako mu se sviđa ovdje, kako kaže ovaj osmogodišnjak: "volim se igrati na Fratarskom otoku, uživati u druženju i šetnji te naučiti nešto novo u prirodi".

Mauro je u izviđačima sedam mjeseci i smatra da je to kvalitetno provedeno vrijeme, s obzirom na njegovih 13 godina.

- Izviđači su ispunili moja očekivanja; čak su bili i bolji nego što sam mislio, zaključio je Mauro na kraju današnje akcije. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater