uskoro otvorenje

Istra dobiva svoju hodočasničku rutu - Camino South Istria, koja pokriva 193 kilometra

| Autor: Jelena Milović
(Snimila Jelena Milović)

(Snimila Jelena Milović)


Po uzoru na svjetski poznatu hodočasničku rutu Camino de Santiago, danas je u Turističkoj zajednici Grada Pule predstavljen Camino Južne Istre. Kako je rekla Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica TZ-a Grada Pule, ova je ruta nastala kao zajednički proizvod klastera Južne Istre, odnosno turističkih zajednica gradova Pule i Vodnjana, te općina Fažana, Ližnjan, Medulin i Marčana.

- Camino ruta Južne Istre pokriva 193 kilometra, i prolazi kroz dva grada i četiri općine, te će biti privlačan motiv za dolazak i višednevni boravak posjetitelja na području Južne Istre, posebice prije i poslije glavne turističke sezone. Inače, ova se ruta realizirala na inicijativu i u suradnji s Bratovštinom sv. Jakova iz Samobora, koja je 2017. godine postala dijelom istoimene Nadbratovštine iz mjesta Santiago de Compostela, i certificirani je izdavač hrvatske hodočasničke putovnice, koja je važeći dokument za hodočasnike na svim europskim rutama puteva sv. Jakova, rekla je Cinkopan Korotaj.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

Otvorenje Camino Južne Istre planirano je u subotu, 4. svibnja, prelaskom staze od Vodnjana do Fažane. Okupljanje je u Vodnjanu, na Župnom trgu, ispred crkve sv. Blaža u 13.30 sati, dok je polazak predviđen u 14.30 sati. Staza je ukupne dužine 12 kilometara, i prolazi pored crkve sv. Jakova, Parka kažuna, crkve sv. Mihovila, sv. Spiridona te sv. Stjepana u Peroju, te se uz šetnicu pokraj mora nastavlja sve do centra Fažane, gdje je planiran dolazak u 17.30 sati. 

Za sve sudionike organizirano je osvježenje vodom duž puta, a u Fažani okrijepa uz fritaju te prijevoz autobusima do Vodnjana, odakle je bio i polazak.

Svi koji žele sudjelovati na prvom pješačenju, trebaju se prijaviti na web stranici www.southistria.com, gdje se ujedno mogu pronaći sve informacije, i to na četiri jezika.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

Osim otvorenja ove rute, od 2. do 5. svibnja u pulskom hotelu Park Plaza Histria, Bratovština sv. Jakova uz podršku klastera Južne Istre organizira Adria Camino Festival, gdje će se održati razne radionice koje će prezentirati brojne hodočasničke destinacije, govoriti o pripremi za hodočašća, i drugo. Također, ekskluzivno će se prikazati i novi camino film "The Way, My Way" Billa Benneta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of