vrijednost projekta 1.751.000€

FOTOGALERIJA / Svečano otvoren Centar za pružanje usluga u zajednici Ruža Petrović

| Autor: Jelena Milović


Centar za pružanje usluga u zajednici Ruža Petrović svečano se otvorio danas u Budicinovoj ulici 17, nakon provođenja petogodišnjeg EU projekta "Ruža".

Projekt vrijednosti milijun i 751 tisuću eura financiran je sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a njime su se poboljšali postojeći infrastrukturni uvjeti te adaptirali i opremili novi prostori u kojima će se pružati postojeće te razvijati nove izvaninstitucionalne usluge Centra Ruža Petrović.

Osim toga, kupljeno je i tri automobila za njihove potrebe, od toga jedan za potrebe Obiteljskog centra, koji je partner u projektu. U projekt je uključeno šest lokacija: četiri stambena prostora od kojih su dva u vlasništvu ustanove koja ih je dobila oporučno, ali i stanovi koje im je dodijelio Grad Pule i Grad Rovinj. U jednom od pulskih stanova sada će se pružati usluga organiziranog stanovanja za trudnicu ili roditelja s djetetom do godine dana života, s mogućnošću da se to produži do treće godine života djeteta. U ostalima će biti pružena usluga organiziranog stanovanja za korisnike uz sveobuhvatnu ili povremenu podršku, kao i prostor za savjetovanje i psihosocijalnu podršku. Na području Rovinja, odnosno Rovinjskog Sela, u prostoru stare škole obnovljen je prostor za poludnevni boravak za deset korisnika te prostor za savjetovanje i psihosocijalnu podršku.

Nakon puno prepreka i problema koje su kroz provedbu projekta imali, između ostalog i zbog osjetnog povećanja cijena građevinskih usluga i materijala, sada su adaptirana dva kata u matičnoj zgradi, jedan namijenjen Obiteljskom centru, a drugi za potrebe poludnevnog boravka za korisnike s područja grada. Adaptirana je i dvorišna zgrada, dva prostora u multifunkcionalni prostor. "Zašto ne fasada, pitaju se neki među vama, ali ovo je tek početak i mi ćemo ići u daljnje projekte i obnavljat ćemo preostalu infrastruktura", najavila je na samo početku svečanog otvorenja ravnateljica Centra Davorka Belošević. "Vodeći se temeljnom idejom da se svoj djeci osiguraju uvjeti odrastanja u okruženju što sličnijem obiteljskom i to kroz širenje i razvoj vaninstitucionalnih usluga, smatramo da ovaj događaj označava početak novog poglavlja u našoj misiji pružanja podrške i zaštite djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi", naglašeno je.

Možda i najveća promjena jest da ovo više nije Dječji dom, već su postali Centar za pružanje usluga u zajednici. Naime, njihova će zadaća u budućnosti biti puno više temeljena na izvaninstitucionalnim uslugama, a manje će se baviti smještajem djece u institucije. Belošević je zahvalila na pomoći Gradu Puli, Istarskoj županiji, resornom Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te ravnateljici Opće bolnice Ireni Hrstić zbog dodjeljivanja prostora u kojem su boravili dvije godine, od 2019. godine, na odjelu bivše psihijatrije. Također, posebno je zahvalila svojim kolegama i djelatnicima koji su povukli veliki teret da bi cijeli taj period korisnici, ali i svi zajedno, čim bolje podnijeli.

Ravnateljica Obiteljskog centra Ivana Šešo izrazila je zadovoljstvo što će se njihove preventivne i tretmanske usluge sada odvijati u adekvatnom prostoru. "Dobivamo prostor koji u potpunosti odgovarajući potrebama naših korisnika i djelatnika, adaptiran je za potrebe osoba s invaliditetom, a tu je i automobil, koji nam omogućava da mobilnošću pokrivamo cijelu županiju", rekla je ovom prigodom te najavila da Obiteljski centar prvi useljava u novi prostor, budući da su dobili telefonsku liniju i Internet. Veliki dio posla bio je na ravnateljici Belošević, rekla je Šešo i na tome joj je zahvalila te najavila aktivnu suradnju.

- Današnje svečano otvaranje Centra za pružanje usluga u zajednici simbolički je prikaz nekog posve novog početka u našoj zajednici. To je otvaranje vrata novim oblicima pružanja podrške djeci bez adekvatne roditeljske skrbi. Ponosni smo što će se u stanovima koje je dodijelio Grad Pule provesti organizirano stanovanje i što će korisnici dobiti dom, jer je na svima nama u zajednici da brinemo o najranjivijim skupinama, rekla je između ostalog zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močenić. Najavila je u ime grada podršku deinstitucionalizaciji i pružanju vaninstitucionalne usluge, i u budućnosti. Državna tajnica u Ministarstvu rada i socijalne politike, Margareta Mađerić, opravdala je izostanak resornog ministra Marina Piletića, čiji je dolazak prethodno bio najavljen. Naime, on je upravo ovog petka prisustvovao potpisivanju kolektivnog ugovora vezanog za koeficijente iz svog resora. "Transformacija i deinstitucionalizacija jesu neki od glavnih ciljeva socijalne politike koje vodi naše ministarstvo i pri samom smo europskom vrhu kroz politike za djecu, ali i starije osobe i osobe s invaliditetom, a većina naših ustanova se transformirala ili su u procesu transformacije. U ovom slučaju s najvažnijim ciljem da osiguramo našoj djeci da žive u okruženju najsličnijem obiteljskom okruženju. Važno je istaknuti da su sredstva za ovaj projekt osigurana iz europskog proračuna, a taj poziv koji je prije nekoliko godina bio raspisan, bit će ponovo raspisan ove godine te će se sve ustanove koje su sudjelovale moći javiti ponovo za nastavak izgradnje i obnove infrastrukture svih ustanova koje pružaju usluge vezano za usluge smještaja socijalne skrbi, ali i ostale usluge", najavila je državna tajnica. Naglasila je sinergiju svih uključenih, koja je iznjedrila ovako uspješan projekt. "Bez ljudi bi sve to bilo nemoguće, a kad znamo za koga to činimo, ništa nije teško", zaključila je.

Da je ovaj posao poziv, naglasio je u svom obraćanju župan IŽ-a Boris Miletić. "Znam koliko ljubavi i truda ulaže ravnateljica u ovaj posao, ali ima i kvalitetan tim djelatnika. Kao zajednica se moramo maksimalno potruditi voditi skrb o našim najmlađima, kojima treba pomoć, kao i o građanima treće životne dobi, koji su nas zadužili. Županija je kroz projekt uskočila kad je trebalo, a znamo da je kroz projekt bilo izazova, da ne kažem problema. Međutim, ključ uspjeha je uvijek u čovjeku. Uvjeti će sada zasigurno biti bolji nego što su bili", rekao je ovom prilikom Miletić izrazivši zadovoljstvo zbog uspješnog okončanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter