u opasnosti od izumiranja 

FOTO / Meksički salamanderi iz pulskog Aquariuma dobili novu nastambu

| Autor: Glas Istre
(Foto: Aquarium Pula)

(Foto: Aquarium Pula)


Iz pulskog Aquariuma javljaju da je ovih dana pripremljena nova nastamba za meksičke salamandere. Naime, ova kritično ugrožena vrsta vodozemaca stigla je u svoj pulski dom zahvaljujući donaciji Zološkog vrta u Zagrebu još 2016. godine.

(Foto: Aquarium Pula)(Foto: Aquarium Pula)

"Naši aksolotli se kontinuirano razmnožavaju još od 2018. u periodu od veljače do lipnja, a trenutno imamo i mlade u karanteni, a u nastambi možete vidjeti nakupine jajašaca", stoji u Facebook objavi Aquariuma. 

(Foto: Aquarium Pula)(Foto: Aquarium Pula)

Salamanderi obitavaju u vodama stajaćicama, a unatoč tome što imaju vanjske škrge, mogu izaći na površinu jer imaju pluća kao i većina vodozemaca. Zanimljivo je da su u prirodi jedinke uglavnom tamnije boje (smeđa, maslinasta) zbog lakše kamuflaže, dok su jedinke uzgojene u zatočeništvu raznobojne (tamna, roza, albino, mozaično).

(Foto: Aquarium Pula)(Foto: Aquarium Pula)

Prema IUCN-u, ubrajaju se u kritično ugrožene vrste zbog više od 80 % smanjenja populacije. Pretpostavlja da je to posljedica urbanizacije, onečišćenja vodotokova te prekomjerne predacije i konkurencije invazivnih vrsta. Rasprostranjeni su u samo tri  jezera Meksika (Chalco, Xochimilco i Chapultepec).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter