"zlatna ribica"

Pulskim srednjoškolcima dodijeljeno 20 stipendija, a jedan se svoje odrekao iz vrlo plemenitog razloga

| Autor: Jelena MILOVIĆ
(Snimila Jelena Milović)

(Snimila Jelena Milović)


Danas je održana Završna konferencija humanitarne akcije "Zlatna ribica" Gradskog društva Crvenog križa Pula, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i riječkog znanstvenika Svena Maričića u Poduzetničkom centru Coworking Pula.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

Njen rezultat je 14 dodijeljenih stipendija pulskim srednjoškolcima u iznosima od po 500 eura, plus šest stipendija koje dodjeljuje Tehnički fakultet Pula, kroz korištenje njihovog laboratorija za automatizaciju robotike.

Nakon godinu dana provedbe akcije može se sa sigurnošću reći da je ovo samo prva, ali ne i posljednja godina u nizu, a tako su najavili i sami organizatori. Akcija je započela je u prosincu prošle godine i upravo je jučer napunila godinu dana. Pokrenulo ju je nekoliko pulskih entuzijasta: Jasna Vekić, ravnateljica GDCK Pula, Sven Maričić, izv. prof. Sveučilišta Juraj Dobrila, Mirej Barbić, dopredsjednica GDCK Pula i Lorena Lazarić Stefanović, predsjednica GDCK Pula, koji su ujedno i četveročlano povjerenstvo.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

Akcija "Zlatna ribica" ima za cilj srednjoškolcima slabijeg imovinskog stanja, budućim studentima, omogućiti početak nastavka obrazovanja na fakultetima, a upravo je danas došao i trenutak da im se one u uruče.

Iznenađenje večeri je i ustupanje dodijeljene stipendije, jednog od stipendista, nekome kome, po njegovom mišljenju, ona više treba. "Ja idem na vojni fakultet i meni stipendija nije toliko potrebna. Imam baku koja brine o meni. Nije mi neophodna, a u vojsci ću dobivati mjesečnu stipendiju. Odlučio sam, jer je mene tata ostavio kad sam bio mali, da dam tu stipendiju nekom u Dom za nezbrinutu djecu. Mislim da je tamo potrebnija", skromno je komentirao svoju veliku gestu učenik srednje medicinske škole, koji svoj put nakon srednje škole nastavlja kroz školovanje u Zagrebu.

Ovi mladi ljudi skupili su i sate volontiranja, premda se volontiranjem bave ne očekujući ništa zauzvrat, pa ni stipendiju. "Ja sam već dvije godine volonter Crvenog križa i kroz taj rad su nas prepoznali - nas šest cura, volonterki. Nisam se tome nadala, jer o tome uopće nisam razmišljala. Sad mi se pružila prilika da si kupim novi laptop koji će mi pomoći u daljnjem školovanju, jer mi je stvarno potrebno. Nešto od tog iznosa planiram i donirati", otkrila nam je još jedna divna djevojka - Marta Medakov, učenica prvog razreda Medicinske škole, smjera laboratorijskog tehničara. Volontiranje joj je otvorilo vidike, a kao pojedinac pokušava, veli nam, nešto i mijenjati.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

Nakon Panel diskusije sa stipendistima u sklopu službenog programa predstavljen je sam projekt Zlatna ribica i Zlatna kora, kao i rezultati. Ova potonja podrazumijeva podprojekt same akcije i odnosi se na hvalevrijednu izložbu fotografija inicijatorice Kristine Iveković te autora fotografija - Marijane Benko i Danijela Bartolića. Modeli na fotografijama su, osim Kristine Iveković, Katarina Trajkovski, Jakov Mareljić i Marin Novak. Fotografije tematiziraju stigmu ožiljaka, istovremeno ih prikazujući nesavršenom ljepotom, ali primarni cilj je i kod ove izložbe prikupljanje sredstava za stipendiranje studenata slabijeg imovinskog stanja koje se provodi u okviru ovog projekta. Direktan doprinos od same izložbe su četiri učeničke stipendije.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

Potpisu Ugovoru o suradnji pristupili su Tehnički fakultet Sveučilišta Juraj Dobrila i Srednja škola Zvane Črnja iz Rovinja, a nakon toga uslijedilo je svečano potpisivanje stipendija te druženje. U glazbenom djelu programa zapjevala je i  sama Kristina Iveković i to upravo pjesmu koju je napisala inspirirana ožiljcima, a uglazbio ju je kolega Nikola Milat. Iznenađenje večeri bio je i nastup dvanaestogodišnje Zoe Šestan, talentirane mlade glazbenice koja se publici predstavila s dvije numere te od nje, kao i njena starija glazbena kolegica, bila izvrsno dočekana. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter