revizija

Stečajni upravitelj Uljanika dostavio novi prijedlog Trgovačkom sudu. Radit će se nova procjena vrijednosti Kasarne

| Autor: Orjana ANTEŠIĆ
(Snimio Srećko Niketić/Pixsell)

(Snimio Srećko Niketić/Pixsell)


Nakon što je malteška tvrtka LNS International Ltd, na koju je Danko Končar, odnosno njegova Kermas energija prebacila založno pravo u iznosu od 12,6 milijuna eura na pulskoj Kasarni, predložila da se svaki od dva suvlasnička udjela u idealnim omjerima ove nekretnine prodaje zasebno, radit će se nova procjena vrijednosti ovog povećeg nekretninskog kompleksa koji se prostire na 20.000 četvornih metara.

Odgovor je to, odnosno prijedlog, stečajnog upravitelja Uljanik brodogradilišta Lorisa Raka koji je ovih dana dostavio Trgovačkom sudu u Pazinu.

Rakov podnesak

– Uzimajući u obzir da je od dana utvrđivanja vrijednosti nekretnine do nastavka njene prodaje proteklo više od tri godine, kao i sadržaj podneska razlučnog vjerovnika LNS International Limited od 23. studenoga 2023. godine kojim se izražava njegova namjera da kao prvi razlučni vjerovnik u prednosnom redu izjavi da kupuje nekretninu i da stavlja u prijeboj svoju tražbinu s protutražbinom stečajnoga dužnika po osnovi cijene u visini utvrđene vrijednosti nekretnine, stečajni upravitelj smatra svrsishodnim ponovo pristupiti utvrđivanju vrijednosti nekretnine.

Navedeno se predlaže iz dva razloga – zbog proteka vremena koje za posljedicu ima promjenu na tržištu nekretnine koja bitno utječe na njenu procjenu, ali i radi metodološke dopune nalaza i mišljenja sudskog vještaka u cilju utvrđivanja vrijednosti ne samo cjelokupne nekretnine, već i njenih idealnih dijelova ako se one nađu samostalno na tržištu. Stečajni upravitelj dao je napraviti reviziju procjene vrijednosti nekretnine te će po njenoj izradi istu dostaviti sudu i razlučnim vjerovnicima radi očitovanja, kojom prilikom će predložiti sudu sazivanje posebnog ročišta, navodi se u podnesku Lorisa Raka.

Zgrada pulske Kasarne već se prije više godina trebala naći na bubnju u sklopu stečajnog postupka Uljanik brodogradilišta. No, stvari su se zakomplicirale oko redoslijeda upisa hipoteka, što je na kraju rezultiralo sudskim postupkom koji je pokrenula Kermas energija Danka Končara.

Suvlasnički dijelovi

Kao što je poznato, Končar je taj spor pravomoćno izgubio jer je sud odlučio da je prvoupisana hipoteka na većem suvlasničkom dijelu Uljanikove Kasarne po sili zakona prešla na Republiku Hrvatsku koja je, kao solidarni jamac, namirila potraživanja banke, konkretno PBZ-a, koja su bila osigurana ovim založnim pravom.

To je dovelo do situacije da na zgradi Kasarne, koja je u zemljišnim knjigama podijeljena na dva suvlasnička dijela u idealnim omjerima, prvoupisanu hipoteku na dijelu 6460/10000 ima RH, a na preostaloj trećini suvlasništva, odnosno dijelu 3540/10000 status prvoupisanog razlučnog vjerovnika imala je Kermas energija, a danas LNS International, sa sjedištem na Malti.

Status prvoupisane hipoteke kod prodaje nekretnina u stečajnom postupku otvara mogućnost razlučnom vjerovniku da tijekom postupka prodaje izjavi, odnosno stavi u prijeboj svoja potraživanja, drugim riječima da svoja razlučna prava pretvori i u stvarnovlasnička, za što je LNS International kao razlučni vjerovnik prvog reda na suvlasničkom udjelu 3540/10000 iskazao da ima namjeru iskoristiti.

Zato je i s njihove strane predloženo da se svaki idealni dio suvlasništva stavi u prodaju zasebno. Takva prodaja, bez provedenog etažiranja na osnovi kojeg bi se znalo što je u stvarnosti čije (su)vlasništvo, zasigurno bitno utječe na tržišnu vrijednost nekretnine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter