mikrofonijada u la resistanceu

Pulski gimnazijalci i njihovi profesori ujedinjeni oko realizacije velikog projekta

| Autor: Jelena MILOVIĆ
(Foto Privatni album)

(Foto Privatni album)


Hvalevrijedan projekt pokrenula je Gimnazija Pula, a odnosi se na formiranje glazbenog studija koji će imati važnu obrazovnu i odgojnu ulogu.

Usto, učenici će mati brojne mogućnosti za kreativno izražavanje i osobni razvoj. Prostor budućeg glazbenog studija nalazi se u podrumu škole koji se renovira i predstavljat će eko i art zonu škole u kojoj će se odvijati brojne izvannastavne aktivnosti.

Koliko je u današnje vrijeme potrebno mlade ljude usmjeravati na međusobni socijalni kontakt - kvalitetno druženje, stvaranje i kreativnost, nije potrebno posebno naglašavati. U ovoj školi nisu se zadržali na deklarativnoj razini u poimanju ovih izazova, već su ozbiljno prionuli realizaciji.

Projekt podržavaju i profesori škole i dio su raznih projekata te sudionici u različitim programima. Glazbeni studio želja je svih njih, poglavito učenika koji jedva čekaju da u njemu počnu stvarati.

Pred pulskim gimnazijalcima je Mikrofonijada koju će održati u četvrtak 14. prosinca u 19 sati, a to će biti prilika da im i građani financijski pomognu. Program će se održati u velikoj dvorani caffe bara La Resistance, uz obilje glazbe i plesa. Trajat će okvirno sat i po vremena uz nastup više bendova, duet te stand up.

Bit će tu, najavljuju pulski gimnazijalci, svega pomalo. Fotoklub će pripremiti i izložbu, a u cjelokupnom programu sudjelovat će tridesetak učenika. Ulaz je slobodan, a osim dobrovoljnih priloga na samom koncertu, građani će moći donirati i glazbenu opremu ili uplatiti novac izravno na žiroračun Gimnazije.

Ideja je nastala nakon povratka učenika u školu zbog korone. Kako su svi; učenici i profesori bili dosta opterećeni, jer se nastava nije izvodila na uobičajeni način, a odsustvo fizičkog kontakta izrodilo negativne emocije kod svih njih, promišljalo se na koji bi se način moglo reagirati.

Ideja rođena nakon korone

- Htio sam to promijeniti, a budući da znam da kolege imaju izvannastavne aktivnosti i dosta su daroviti i kreativni, kao što su to i naši učenici, ideja je bila da pokušamo napraviti mjesto za neka druženja. Počeli smo s organizacijom kulturno-glazbenih programa zadnjeg dana nastave pa smo došli na ideju da to bude i na Danu škole. Malo-pomalo rodila se ideja da napravimo neku art zonu.

U našoj školi postojao je prostor, doduše u derutnom stanju, te smo ga uz pomoć naših sredstava, ali i donacijama te poznanstvima upristojili. Buduči da nas glazba spaja, taj je prostor namijenjen prvenstveno njoj, ali i ne samo njoj. Vjerujemo da će reakcije javnosti biti potitivne i da će nam građani pomoći, kazao je ravnatelj Gimnazije Nikola Vujačić pojašnjavajuči inicijativu.

- Mogu reći da sam pokrenuo cijeli taj projekt, primijetivši da učenicima stvarno nedostaje kvalitetnih sadržaja. Želja je bila da im se omogući da sviraju, pjevaju, uče svirati i komponirati, da otvaraju teme koje njih zanimaju, da možda otvore internet radio i tako šire dobre vribracije uz muziku koju su sami snimili. Ili da prenesu informacije za roditelje koje ih mogu zanimati, pojasnio je Gorazd Ćosić, profesor filozofije, logike i etike.

Trenutno je u ovaj projekt uključeno tridesetak učenika, uglavnom iz trećih i četvrtih razreda. Budući da se buduči studio nalazi u podrumu, a pored njega je eko-lab uz koji će se raditi i atelje za likovne radionice, gimnazijalci će u konačnici dobiti kreativni kutak. Procjena je da im za opremanje kompletnog prostora treba desetak tisuća eura, ali osim financijskih sredstava i donirana oprema ovoj školi puno bi značila.

- Budući da je Gimnazija odškolovala toliko ljudi, da svatko od njih donira samo jedan euro nama će biti neprocjenjivo, rekao je.

Neki od učenika koji sudjeluju u ovom projektu pojasnili su što za njih znači ovaj projekt.

- Ovaj studio pruža mnoge mogućnosti. Mene interesira komunikologija, a na tom tragu voljela bih se okušati kao radio ili TV voditeljica. Možemo snimati podcaste u kojima bi širili naše znanje i vidike. Tereza i ja nastupamo kao duo, a priključim se gdje je god potrebno, rekla nam je Erika Vitasović, učenica trećeg razreda ove škole. Inače svira gitaru, pohađa glazbenu školu te trenira nogomet.

I njena kolegica Tereza Mišan sličnog je razmišljanja. Glazbeno se obrazuje, pjeva operu i svira klavir.

- Aktivno sudjelujem u stvaranju studija. Studio je kao ideja bio veliko iznenađenje za mene jer nikad nitko nije napravio nešto slično. Jako se tome veselim, kazala je Tereza s neskrivenim entuzijazmom.

I njihov kolega Borna Černe nije krio koliko mu je drago da je ova inicijativa pokrenuta.

- Ovo će mi biti drugi put da sudjelujem na Mikrofonijadi, prvi sam put svirao, premda sam samouk. Ove godine bit ću predstavnik fotokluba Gimnazije u kojem imamo puno članova, njih tridesetak. Već smo definirali što će se trebati u tom prostoru raditi i bit će super.

Potrebno je da se učenik, uz redovnu školu, bavi i nekom umjetnošću. Po meni je to bitno za razvoj. Puno prijateljstva nastane i dok mi zajedno sviramo ili se nekako drugačije kreativno izražavamo, svakako se više povezujemo, pogotovo što je to u okviru naše škole, objasnio je Černe.

Glazbeno orijentirani pulski gimnazijalci ističu da im za prostor najviše trebaju pojačala, Tereza Mišan podvlači da je najvažnije da ih ne napusti optimizam i da guraju naprijed, a Erika Vitasović priželjkuje slušalice, mikrofone i ostalu tehničku opremu.

Priča važna i za druge škole

Profesor francuskog jezika Marko Kalčić također je bitan kotačić ove vrijedne inicijative. Ističe da osim obaveza koje kao profesori imaju, ovaj angažman zahtjeva njihovu dodatnu energiju, ali ona dolazi iz entuzijazma i ljubavi, što sve čini puno lakšim.

- Uvjeti u Puli za ovako nešto za mlade, nisu baš povoljni, a nismo ih baš imali ni mi kao mlađi. Upravo zato im želimo pružiti tu mogućnost i da se u studiju mogu družiti, muzicirati, stvarati zajedničku kreativnu energiju, snimati. Učenici se okupljaju i jako su zagriženi za to, a ovo što ćemo predstaviti u četvrtak plod je rada koji traje već neko vrijeme.

Iza toga stoje već dvije, tri školske Mikrofonijade i sad smo odlučili izaći u javnost. Vrlo je važno naglasiti da mi želimo pozvati učenike iz drugih škola, jer ovo nije priča Gimnazije za Gimnaziju, već Gimnazije za grad i za sve druge škole, istaknuo je profesor Kalčić.

Profesorica glazbene kulture Sonja Milović vodi školski zbor i usko je vezana za budućnost stvaranja u glazbenom studiju kojem se već sad veseli.

- Dogodila se zanimljiva situacija jer nam se sad otvara prilika za spajanje, po potrebi, zbora i benda. To znači da članice zbora mogu biti prateći vokali bendu, dok već sada imamo članice zbora koje su ujedno i članice benda. Ovdje s njima mogu imati probe kad je to nemoguće u učionicama u školi, najčešće u popodnevnim satima. Jedna od ideja je i skladanje nove himne škole, može se snimiti amaterski spot koji će predstavili školu i privući učenike.

Naime, ova škola nije samo škola u kojoj se usvaja znanje, već i mjesto povezanosti i međusobnog druženja. Ovaj prostor je upravo kutak u kojem ima puno smijeha, zabave i opuštene atmosfere, opisala je profesorica Milović koja je svoje klavijature trenutno prepustila ovom glazbenom studiju u nastajanju, što uopće nije raritet jer i ostali profesori često pomažu na raznorazne načine.

Dejan Pavlinović, profesor engleskog jezika, nekad je i sam bio bubnjar. Otkriva nam da na školskim Mikrofonijadama sudjeluju i neki od profesora pa i on sam, te se u tim prilikama vraća bubnjevima.

- Korona je učinila neke promjene i dovela nas je do svojevrsne introspekcije. U školi je bilo teško gledati te klince sjećajući se svojih adolescentskih dana i što smo mi sve imali, a oni jednostavno nemaju. Počeli smo s Mikrofonijadom, a iz toga se izrodila i ideja oko studija. Naši su gimnazijalci iznimno talentirani, u raznim segmentima.

To je glazbeno-scenski nastup u kojem imamo stand up komičara, ples na svili, klasičnu glazbu i plesačice, stvarno široku paletu kreativnosti. Htjeli smo učenicima upravo ponuditi i korak dalje s glazbenim studijom, a motivirani njihovom željom da se izraze. Treba nam još dosta toga, a ovaj koncert bit će jedna skraćena verzija školske Mikrofonijade kako bi se pokazali javnosti, zaključio je Pavlinović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter