Policija podsjeća na zakonsku obavezu

Na Puljštini više od 1.000 motornih vozila kojima je istekla prometna dozvola. Kazne idu i do 2 tisuće eura

| Autor: Marina VUKŠIĆ
(Snimo Sergej Drechsler)

(Snimo Sergej Drechsler)


Na području koje pokriva Postaja prometne policije Pula, grad Pulu i okolne općine, ima više od tisuću motornih vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana, a koja vlasnici nisu odjavili.

Referentni su to podaci Policijske uprave istarske nakon što je prošlo 30 dana od proglašenja kraja epidemije covida u Hrvatskoj.

Novčane kazne

Stoga Policijska uprava istarska poziva građane da odjave ta vozila, jer će u protivnom biti sankconirani sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Za nepridržavanje odredbi predviđene su novčane kazne, i to za fizičke osobe, odnosno vlasnike vozila 90 eura, za pravne ili fizičke osobe obrtnike od 660 do 1.990 eura, a za odgovorne osobe u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave od 190 do 660 eura.

Naime, Zakonom je propisano da je vlasnik vozila dužan odjaviti vozilo ako ne produži važenje prometne dozvole u roku od 15 dana od dana isteka važenja prometne dozvole. Vlasnik registriranog vozila može odjaviti vozilo, a uz zahtjev za odjavu mora priložiti prometnu dozvolu radi evidentiranja odjave vozila i vratiti registarske pločice, odnosno priložiti potvrdu tijela koje je registriralo vozilo izvan Hrvatske kojom se potvrđuje da su registarske pločice i prometna dozvola zadržane ili poništene.

Osim toga, vlasnik vozila dužan je u roku od 15 dana prijaviti promjenu bilo kojeg podatka koji je upisan u prometnoj dozvoli, a u roku od 30 dana dužan je odjaviti registrirano vozilo te donijeti prometnu dozvolu radi poništenja i vratiti registarske pločice ako je vozilo uništeno ili otpisano ili ako je vozilo otuđeno ili nestalo.

Ukidanje registracije

"Vlasnike vozila podsjećamo da je u slučaju prodaje ili drugog načina promjene vlasništva na vozilu novi vlasnik dužan u roku od 15 dana od stjecanja vozila registrirati vozilo na svoje ime ili ga odjaviti, a ako ga ne registrira na svoje ime ili ne odjavi, stanica za tehnički pregled vozila će, na zahtjev osobe na koju je vozilo registrirano, rješenjem ukinuti registraciju vozila.

Sklapanjem ugovora o kupoprodaji motornog vozila prodavatelj i dalje u službenim evidencijama MUP-a RH vodi kao vlasnik vozila sve dok se vozilo ne odjavi u službenim evidencijama nadležne policijske uprave ili postaje, ili dok ga novi vlasnik ne registrira na svoje ime. Vozilo osim vlasnika može odjaviti i njegov opunomoćenik", poručuju iz PU istarske.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum