novi europski projekt

Dječji dom "Ruža Petrović" koji se brine o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi uskoro će pomagati i djeci izvan Pule. Doznajemo i gdje

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Dječji dom "Ruža Petrović" ustanova je koja nudi smještaj, dnevni boravak i organizirano stanovanje za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a sljedeće će godine provoditi novi europski projekt kojim će širiti svoje izvaninstitucionalne usluge na razini Istarske županije.

Nakon informacije koja se ovih dana pojavila u javnosti da će korisnici Doma preseliti u Rovinjsko Selo, na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća u Rovinju rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga pojasnio je da je zapravo riječ o europskom projektu vrijednom više od 1,7 milijuna eura koji se provodi po cijeloj Istri.

Boravak za djecu školske dobi

Projekt, koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, podrazumijeva rekonstrukciju i adaptaciju prostora na drugom katu građevine u Rovinjskom selu za potrebe Dječjeg doma "Ruža Petrović". Iz Grada Rovinja su za Glas Istre potvrdili da su su Domu "Ruža Petrović" ustupili prostorije na korištenje, no Grad Rovinj nije uključen u ostale pojedinosti z vezi projekta.

- Taj prostor koristit će se za pružanje usluga poludnevnog boravka, a ne smještaja. Boravkom će biti obuhvaćeno deset do 15 djece te će se pružati i usluga savjetovanja i pomaganja za roditelje, pojasnila je ravnateljica Doma Davorka Belošević.

Istaknula je da je to projekt od velikog značaja za zajednicu, jer će se na taj način prevenirati izdvajanje djece iz obitelji, a usluge Centra za pružanje usluga u zajednici Pula (novi naziv Doma, op.a.) bit će dostupnije na područima izvan grada Pule i okolice.

Do suradnje je, prema riječima ravnateljice Belošević, došlo nakon što se Centar obratio Gradu Rovinju s namjerom širenja svojih usluga na području Istarske županije, što su gradonačelnik Rovinja i tamošnje Gradsko vijeće prihvatili.

- Dodijelili su nam prostor u Rovinjskom selu koji smo adaptirali i pripremili za pružanje usluga boravka te savjetovanja i pomaganja sredstvima dobivenima u sklopu europskog infrastrukturnog projekta "Ruža". Naime, Centru je odobreno 13.190.866 kuna, odnosno 1.750.728 eura kojima smo unaprijedili postojeće infrastrukturne uvjete, pojasnila je Belošević.

Infrastrukturni radovi, kazala je Belošević, izvršeni su na šest lokacija. Za uređenje prostora u Rovinjskom Selu utrošeno je 53.215 eura za građevinske radove te 13.692 eura za opremanje, a Centar će tamo, osim usluga savjetovanja i pomaganja, pružati i usluge boravka za djecu školske dobi.

Gotova obnova matične zgrade

Još krajem kolovoza ove godine Glas Istre je pisao o obnovi zgrade Dječjeg doma u Budicinovoj ulici na pulskoj Verudi koja se tada privodila kraju, a bili su otvoreni i natječaji za zapošljavanje novih stručnih djelatnika.

- Radovi su načelno gotovi, trenutno se uklanjaju nedostaci te se krenulo s opremanjem prostora. Nakon opremanja i zapošljavanja stručnih radnika mora se provesti proces licenciranja usluga i tek tada će uslijediti preseljenje korisnika u obnovljenu zgradu, kazala nam je tada ravnateljica Belošević.

Štićenici Doma "Ruža Petrović" gotovo su dvije godine smješteni u bivšoj zgradi psihijatrije u krugu stare bolnice, a prema novdima ravnateljice Doma u kolovozu, njezina su očekivanja išla u smjeru napuštanja tog prostora do kraja ove godine.

Kako sada stoje stvari, nismo uspjeli doznati. No, sigurno je i da će obnovljeni prostor za poludnevni boravak korisnika Doma uvelike pomoći i djeci koja ga budu koristila.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter