nove optužbe

Građani Stoje opet se žale na cementaru. Calucem: "Pepeo nije iz naše tvornice"

| Autor: Helena Mostarkić Gobbo
Iz Calucema kažu da se sve emisije iz tvornice nalaze unutar propisanih granica (Snimio Milivoj Mijošek)

Iz Calucema kažu da se sve emisije iz tvornice nalaze unutar propisanih granica (Snimio Milivoj Mijošek)


- Godinama se građani Stoje žale na buku, smrad i tamne čestice, a njihove optužbe idu u smjeru tvornice cementa Calucem. Tome svjedoče i grafiti ispisani na zidovima nekoliko stambenih zgrada u Jeretovoj ulici, ali i pritužbe koje redakciji Glasa Istre stižu godinama.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Arhiva Glasa Istre)

Nove pritužbe građana Stoje pristigle su nam prošloga tjedna, kada su stanari koji žive u blizini cementare u jutarnjim satima, prije odlaska na posao, primijetili tanak crni sloj pepela na staklima svojih automobila. Obratili su nam se prozvavši Calucem, tvrdeći da je taj sloj produkt paljenja nepoznatih materijala u tvornici cementa. Stanari su napomenuli da im je cementara davala 100 kuna za pranje automobila, ali tu praksu, tvrde stanari, više ne provode.

(Snimio Milivoj Mijošek)Ovo je trag s automobilskog stakla jednog od stanara Stoje (Snimio čitatelj)

Podrška zajednici

Međutim, stariji stanovnici ovog kvarta, mahom iz ulica uz cementaru, svjedoci su da je ova tvornica u prošlosti uplaćivala stanarima određeni novčani iznos, upravo radi zagađenja. Za potvrdu ovih navoda, ali i odgovor na prozivke građana, obratili smo se upravi tvrtke Calucem iz koje naglašavaju da svaku primjedbu shvaćaju ozbiljno te da im je dobrobit njihovih susjeda uvijek na prvom mjestu.

- Odmah po prispijeću vašeg upita proveli smo temeljitu provjeru i utvrdili da tijekom nedavnog razdoblja nije bilo nikakvih problema s procesom ili proizvodnjom u tvornici, a koji bi utjecali na povišene emisije. Sve naše aktivnosti provodimo sukladno najvišim industrijskim standardima, navode iz Calucema dodajući da se sve emisije iz tvornice nalaze unutar propisanih granica. Ističu da kontinuirano prate i stalno nastoje smanjiti emisije kako bi smanjili utjecaj na okolinu.

- Kao dio našeg predanog odnosa prema zajednici, provodimo stalni program podrške zajednici pod nazivom »Love for Community«, kažu iz cementare, ističući da kroz taj program tvornica aktivno doprinosi lokalnim projektima koji poboljšavaju kvalitetu života grada. Također, naglašavaju vjeru u odgovorno korporativno ponašanje te posvećenost podržavanju inicijativa koje koriste zajednici.

(Snimio Milivoj Mijošek)I grafiti na zgradama u Ulici Sergijevaca pokazuju stav prema industrijskom pogonu u susjedstvu (Snimio Milivoj Mijošek)

Poticanje dijaloga

Vezano na konkretno pitanje o sloju nađenome na automobilima, iz Calucema kažu da, iako razumiju neugodnosti koje su mogle nastati, žele naglasiti da nemaju dovoljno informacija kako bi potvrdili da su njihove operacije izravni uzrok tog problema.

- S obzirom na to, smatramo da nije primjereno govoriti o naknadi u ovom trenutku, istaknuli su iz Calucema. Dodaju da su spremni surađivati s lokalnom zajednicom u budućnosti i pronaći najbolja rješenja u slučaju sličnih situacija.

- Calucem uvijek potiče kontinuirani dijalog te ostaje predan otvorenoj komunikaciji s lokalnom zajednicom. U slučaju da lokalna zajednica ima dodatna pitanja, potičemo ih da nam se obrate izravno kako bismo radili zajedno u cilju boljeg suživota, zaključili su iz tvornice cementa.

Pritužbe na rad Calucema, u vidu prozivki građana, godinama se upućuju i na adresu Mjesnog odbora Stoja, gdje su izrečene ozbiljne optužbe stanovnika Stoje na račun Calucema, a pritužbe su još godinama unatrag upućene Gradu Puli. Neki od građana ovog kvarta na javnim su tribinama u posljednje dvije godine donijeli i medicinsku dokumentaciju s teškim dijagnozama poput karcinoma, tvrdeći da je uzrok bolesti udisanje čestica iz obližnje cementare. Stoga građanima Stoje preostaje odazvati se pozivu Calucema na izravno obraćanje tvornici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum