BACTERIA BaBIES

Eksperimentalni projekt Puležanke Katje Banović i Australca Xaviera Maddena

| Autor: Doria Mohorović
Spremnik mogu dobiti svi zainteresirani (Foto Bacteria Babies)

Spremnik mogu dobiti svi zainteresirani (Foto Bacteria Babies)


Eksperimentalni projekt Bacteria Babies, koji ispituje rast bakterijske celuloze u različitim uvjetima, u potrazi je za sudionicima koji bi na kratko vrijeme udomili svoj spremnik. Riječ je o projektu Puležanke Katje Banović i Australca Xaviera Maddena, kojeg je producirao zagrebački KONTEJNER biro suvremene umjetničke prakse. Jučer je redakcija Glasa Istre udomila jednu bacteria babies, a kako saznajemo, učinilo je to i nekoliko pulskih odvjetničkih ureda, kozmetički salon, knjižnica, OPG trgovina te nekoliko kućanstava.

- Bakterijska celuloza je prirodna membrana koja nastaje kroz proces fermentacije i može se pretvoriti u materijal sličan koži ili plastici. Njezin rast može ovisiti o različitim klimatskim uvjetima kao što su toplina i kvaliteta zraka u prostoru. Mi smo zainteresirani testirati krajnje granice tih uvjeta, uz dva glavna pitanja. Prvo je - može li bakterijska celuloza postati lokalizirana kroz recepturu određenog područja (lokalno voće i povrće)? Drugo je pitanje: može li rasti u urbanim i dinamičnim prostorima kao što su uredi, klubovi, galerije, i s kojom uspješnosti? U potrazi za odgovorima započinjemo proces komunalne produkcije bakterijske celuloze, potičući participaciju u biotehnologiji i produbljenje istraživanja alternativnih materijala, pojašnjava Banović.

Ističe da sudjelovati može svatko, javljanjem na email adresu bacteriababies@gmail.com ili porukom na instagramu @bacteriababies. Svaka prijavljena osoba dobiva spremnik (39x21x10 cm) pun svih sastojaka za uzgoj celuloze po receptu odabira sudionika, a sve što bacteria baby zahtjeva je prostor izvan direktnog sunca.

Cilj je dobiti celulozu (Foto Bacteria Babies)Cilj je dobiti celulozu (Foto Bacteria Babies)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum