SUDBINA BESKUĆNIKA

Građani zabrinuti za zdravlje muškarca koji već neko vrijeme spava u pulskom gradskom parku

| Autor: Doria MOHOROVIĆ, Jelena MILOVIĆ
Mali park nadomak OŠ Tone Peruško Neven je odabrao za svoje boravište (Snimio čitatelj Glasa Istre)

Mali park nadomak OŠ Tone Peruško Neven je odabrao za svoje boravište (Snimio čitatelj Glasa Istre)


Nakon što je jučer ujutro stigla dojava da muškarac već neko vrijeme spava na klupi u parku i da njegovo zdravstveno stanje nije najbolje, Varja Bastiančić iz Udruge Institut izašla je ubrzo na teren zajedno s djelatnicom Crvenog križa Janom Milin. O Nevenu Pavliću, muškarcu koji već neko vrijeme spava u malom parku nadomak OŠ Tone Peruško, izvijestili su ih građani, koji su se obratili i našoj redakciji. Ovo je, smatraju, možda ključni trenutak da mu se pomogne s obzirom na njegovo narušeno zdravlje. No, ako on to, naravno, bude htio.

Bastiančić i Milin su porazgovarali s Pavlićem u parku, a s njime se susreo i pravnik 119. brigade HV-a koji mu je, saznajemo, savjetovao da koristi braniteljsku mirovinu na koju ima pravo.
- Ponudili smo mu prenoćište koje je za večeras odbio, jer je rekao da mora otići kod prijatelja, gdje su mu stvari, ali da će ubuduće dolaziti. Upućen je u prava iz socijalne skrbi te da može ostvariti mirovinu. Ako Neven bude htio podršku, Jana i ja smo se dogovorile da, ako i to treba, uzet ćemo ga za ruku da mu pomognemo da skupi sve što mu je potrebno i ostvari svoja prava. Ima pravo na braniteljsku mirovinu, jer on ima puno ratnog puta, a ima i dovoljno staža za tako nešto, kazala je Bastiančić.

Jetiš Eko Bajrami, predsjednik Vijeća Roma i predstavnik romske manjine u Puli, kaže nam da beskućnika svakodnevno susreće u parku. Ondje, kaže, spava otkako je izašao iz bunkera na Punti gdje je boravio dugo godina.

- Od tog dana on je u parku, bila zima, kiša, on je jadan tamo stalno. Iznad tog parka je vrtić, djeca se igraju u dvorištu i gledaju ga kako spava. Razgovarao sam s njime nekoliko puta i zamolio ga da to riješi, da si sredi te papire. On je branitelj koji je branio Republiku Hrvatsku i ne razumijem kako država može dozvoliti čovjeku da živi vani na ulici. To je sramota, smatra Bajrami. Ističe da je nekoliko puta s njime popio kavu, nosio mu hranu i odjeću. Pomoć su mu, potvrđuje i on, u više navrata nudile i djelatnice pulskog Crvenog križa, što je on odbio.

- Prvo nije htio otići u prihvatilište jer ima psa, nije ga htio pustiti nigdje. A onda su mu psa uzeli jer se odjednom razbolio, dobio je epilepsiju. Otad pas više nije s njim, kaže Bajrami dodajući da nije u dobrom zdravstvenom stanju te da mu treba pomoći.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini